De overpopulatie van zwerfkatten brengt naast dierenleed zoals ontbering en ziekte ook hinder mee voor de bevolking: geurhinder door het 'sproeien' van katers, uitwerpselen, lawaaihinder van 'verliefde' katers, verwilderde katers die gewone huispoezen aanvallen, hinder die ontstaat door het openkrabben van vuilzakken,…
Door het systematisch steriliseren/castreren van (zwerf)katten kan deze problematiek worden ingedijkt.
Procedure
Om zwerfkatten te laten steriliseren/castreren, dient u contact op te nemen met de dienst milieu. U dient naast uw contactgegevens en de locatie ook het vermoedelijke aantal dieren door te geven.
De gemeente zal de dierenarts contacteren, die met u een afspraak zal maken om langs te komen om de zwerfkatten met behulp van diervriendelijke vallen te vangen. Dit kan enige tijd duren, aangezien zij maar een beperkt aantal kooien heeft. Gezonde dieren worden gesteriliseerd / gecastreerd en met een V in het oor gemerkt, zodat vermeden wordt dat een kat meermaals gevangen wordt. Zieke dieren worden ingeslapen. Na deze behandeling worden de dieren terug uitgezet op dezelfde plek.
Verplichte identificatie en castratie/sterilisatie van huiskatten
Sinds 1 november 2017 moeten katten geïdentificeerd zijn (met chip), en sinds 1 april 2018 moeten kittens gesteriliseerd of gecastreerd worden. Meer details op https://www.huisdierinfo.be/castratie-en-sterilisatie-van-katten
Katten kunnen hun jachtinstincten vaak niet bedwingen, waardoor vele vogels hun slachtoffer worden. Door een halsband met belletje aan te binden, kunnen vogels de katten horen aankomen en tijdig wegvliegen. Indien de kat een sluiptechniek ontwikkelt waardoor het belletje niet meer rinkelt, helpt het aanbinden van een extra belletje.