Onze gemeente biedt samen met Energiehuis IGO gratis renovatiebegeleiding aan voor de inwoners van Oud-Heverlee. Verschillende inwoners maakten hier reeds gebruik van, onder wie Greet en Dirk. Lees hier hun ervaringen!
Hoe leerden jullie de renovatiebegeleiding kennen?
Wij kwamen dit te weten via het gemeentelijk infoblad. We hebben ons dan bevraagd bij de gemeente Oud-Heverlee. Zij brachten ons in contact met Bert Baes, de renovatiebegeleider van IGO voor onze gemeente.
Waarom heb je renovatieadvies aangevraagd?
Onze woning dateert van de jaren 50 en er waren verbeteringen nodig, omdat we hier zo lang mogelijk willen blijven wonen. We wisten echter niet welke werken er nodig waren en welke zaken eerst moesten worden aangepakt. We hebben ons eerst zelf her en der geïnformeerd, maar zagen eerlijk gezegd door het bos de bomen niet meer. Vandaar dat we beroep wilden doen op een onafhankelijke expert, en die vonden we in de Renovatiebegeleider.
Hoe verliep het traject?
De thermografische scan van onze woning die we via de gemeente kregen, was een goede uitvalsbasis. Deze toonde aan waar we de meeste warmte verloren. Dat was wel even schrikken; het glas van onze woning bleek niet het rendement te hebben dat we hadden gedacht bij de aankoop van onze woning destijds. Het begeleidingstraject begon met een gratis en grondig huisbezoek door de renovatiebegeleider. Nadien bezorgde onze renovatiecoach Bert ons een persoonlijk renovatieplan.
Wat hield het renovatieplan in?
Er werd dieper ingegaan op de renovatiemaatregelen die van toepassing zijn voor onze woning. Daarnaast werd per maatregel een schatting gegeven van de investering en de jaarlijkse besparingen. Er werd meer uitleg gegeven over specifieke maatregelen, de bouwtechnische ingrepen en het financiële kostenplaatje. Voor ons was het belangrijk te bekijken wat financieel haalbaar was en op korte termijn het meeste rendement gaf. Ook kregen we advies voor langere termijn, hoe we op onze oude dag volledig op het gelijkvloers kunnen wonen, eens trappen fysiek te moeilijk worden. Het verslag is best omvangrijk, maar bij vragen kregen we steeds snel en duidelijk toelichting. De ingeschatte prijzen bleken ook realistisch.
Was de renovatiebegeleiding voor jullie een meerwaarde?
Absoluut. De renovatiebegeleider treedt op als neutrale tussenpersoon en heeft geen commerciële belangen. De offertes die wij van aannemers ontvingen, werden door hem kritisch nagekeken en beoordeeld. Waar nodig neemt de renovatiebegeleider contact op met de gemeente indien er vragen rijzen rond ruimtelijke ordening of vergunningen. Ook wordt duidelijk aangegeven voor welke werken er mogelijks premies kunnen worden aangevraagd. Hiervoor kan je dan weer terecht bij het WoonEnergieloket. Renoveren is omslachtig en het is fijn om op iemand te kunnen terugvallen die weet hoe alles werkt, onafhankelijk te werk gaat én het werk uit onze handen neemt.
Zou je iedereen de gratis renovatiebegeleiding aanbevelen?
Zeker. Je hebt immers niks te verliezen en je bent tot niets verplicht. We hebben een heel duidelijk beeld over onze woning gekregen. Het advies is eigenlijk een keuzepakket waaruit je kan kiezen wat je wil renoveren. En zelfs al is renoveren nog niet onmiddellijk aan de orde, kan je er later nog altijd naar teruggrijpen. Voor ons was het in elk geval een zeer interessant en geslaagd traject!
Bedankt voor deze interessante getuigenis!
Renoveren doe je met deskundig advies, goed gepland, rekening houdend met toekomstige energetische renovaties, in de juiste volgorde en met oog op de toekomst. Wie vooruitdenkt, houdt bij de renovatie van zijn of haar woning vandaag al rekening met eisen die in de toekomst opgelegd zullen worden. Vanaf 2050 voorziet het Vlaamse renovatiepact dat alle woningen in Vlaanderen moeten voldoen aan een energieprestatiepeil of E-peil van maximaal E60. Door je woning te renoveren krijg je een energiezuinige comfortabele woning met een gezond binnenklimaat. In principe isoleer je eerst de volledige bouwschil (dak, muren, ramen & deuren, vloeren) en kies je ook bewust voor energie-efficiënte technieken (verwarming, koeling, gecontroleerde ventilatie). Het E-peil van de woning kan verder dalen als je zelf hernieuwbare energie opwekt.
Je woning beter energetisch renoveren heeft heel wat voordelen:
- Een lagere energiefactuur: in een goed geïsoleerde woning zijn de verwarmingskosten aanzienlijk lager dan in een niet geïsoleerde woning. Wek je zelf hernieuwbare energie op via zonnepanelen of een zonneboiler, dan kan je verder besparen op je energiefactuur.
- Je kan (nog) gebruik maken van de bestaande premies en subsidies.
- Je woning voldoet al aan de toekomstige energie-vereisten (2050 future-proof).
- De waarde van je woning stijgt: woningen die niet energie-efficiënt zijn, hebben een lagere waarde op de vastgoedmarkt.
- Beter thermisch binnencomfort (minder temperatuurverschillen en luchtverplaatsingen, ...), zowel in de winter (minder koudegevoel) als in de zomer (oververhitting beter tegengaan).
- Beter akoestisch comfort (minder buitengeluid, geluidsdemping).
- Kleinere impact op milieu en klimaat: hoe minder energie er verbruikt wordt en hoe groter het aandeel hernieuwbare energie, hoe lager de CO2 -uitstoot van je woning.
Heb jij ook verbouwplannen en interesse in gratis professionele begeleiding? Boek nu jouw gratis renovatiehulp via renovatiebegeleiding@igo.be of via 0496 27 85 33. Meer informatie vind je ook terug op de website van IGO.