Liften 2.0: initiatieven rond samenrijden en autodelen

Bij carpoolen spreekt u op voorhand af om samen te rijden. De passagier betaalt een kleine vergoeding aan de chauffeur. Die vergoeding wordt volledig in onderling overleg tussen chauffeur en passagier bepaald. Taxistop, de Vlaamse koepel rond carpool-initiatieven, adviseert een vergoeding van € 0,08 per kilometer, voor zover de chauffeur geen omweg moet maken. De vergoeding die je als chauffeur ontvangt, hoef je niet door te geven aan de fiscus.

 

Taxistop ontwikkelde verschillende websites, waarop vraag en aanbod elkaar kunnen vinden:

  • carpool.be is een handige zoekertjes-site voor wie wil samenrijden. Kan u iemand meenemen, dagelijks of eenmalig ? Meldt het als chauffeur. U kan ook een zoekertje plaatsen voor een bepaalde rit. Misschien rijdt er wel nog iemand vrijdag naar de markt in Leuven ? 
  • Schoolpool is de carpooldienst van Taxistop voor scholen. Via deze website kan u op zoek naar leerlingen uit de buurt om samen naar school te rijden. Handig, leuk en voordelig! Registreer u en word ook een schoolpooler!
  • Ook anderen bezoeken hetzelfde evenement als u! Eventpool.be is ontworpen om jullie in contact te brengen, zodat jullie kunnen samenrijden. Taxistop wil zo de stroom van auto’s naar evenementen verminderen en complementair zijn aan het openbaar vervoer en de fiets.

 

Auto-delen gaat een stapje verder. U spreekt met enkele gezinnen af om een wagen te delen. De doorsnee Vlaamse wagen staat immers 94 % van de tijd stil. Maar hoe moet dat dan met verzekering, kosten, afspraken maken, … ? Ook hier bestaan er ondertussen slimme oplossing voor. Autodelen.net ontwikkelde de website www.cozycar.be. Hiermee kan u online reserveren, kostprijs per kilometer berekenen en onkosten regelen. Ze zorgen ook voor een verzekering op maat van autodelen. Via een handige kaart op de website kan u op zoek gaan naar mogelijke auto-delers in de buurt. Als eigenaar recupereert u met autodelen een deel van de kosten van uw wagen, ongeveer 1.000 tot 3.000 € per jaar. Daarnaast wint u ook heel wat sociale contacten in uw buurt. Ook via www.testrijders.be (elektrische wagens) of www.caramigo.be kan u makkelijk de auto van een particulier delen. 

Voorlopig zijn er nog geen auto-deelbedrijven actief in onze gemeente, maar wel enkele particulieren, die hun auto delen met buren via cozycar.