Stap 1: Het vellen van bomen langs de oevers
Een groot aantal bomen en struiken op de oevers wordt geveld of teruggesnoeid. We verwijderen zieke exemplaren en exoten en maken de nodige ruimte vrij om de oevers opnieuw te kunnen opbouwen. De vrijgekomen ruimte zal plaats maken voor nieuwe bomen, spontane begroeiing en waardevolle oevervegetatie. Dit vraagt wat geduld, maar zorgt op lange termijn voor een natuurlijke omgeving met inheemse soorten.
Stap 2: Drooglegging van de Molen- en Huisvijver
In stap twee leggen we de Molen- en Huisvijver droog. Dit geeft het slib de kans om uit te drogen, zodat het later makkelijker verwijderd kan worden. De ruimingswerken van deze vijvers starten tegen het einde van de zomer. In de tussentijd blijven de andere vijvers een thuis voor vogels, vleermuizen en amfibieën – en natuurlijk een mooie plek voor bezoekers! In de droge vijvers kan je de Vaalbeek zien kronkelen op de bodem en talloze bronnen ontspringen. Hou er rekening mee dat het organisch materiaal in het slib tijdelijk voor geurhinder kan zorgen.
Stap 3: Ontslibbing van alle vijvers
In het najaar beginnen we met het gedeeltelijk ontslibben van alle vijvers. Dit maakt ruimte voor nieuwe oevers en de heraanleg van de bedding van de Vaalbeek. Meer details hierover volgen tegen de zomer.
Praktische info
De werken hebben geen impact op de bereikbaarheid van het Zoetwaterpark en de speeltuin.
Tijdens de werken kunnen sommige paden tijdelijk afgesloten zijn omwille van de veiligheid. Gelieve de signalisatie te volgen.
Meer info over het project? Bezoek: Zoet water: Ecologisch herstel vijvers - Gemeente Oud-Heverlee
Dit project wordt mede gefinancierd door de Projectsubsidie Natuur van Agentschap voor Natuur en Bos, Levend Water van de Vlaamse Milieumaatschappij via Blue Deal en de Erfgoedpremie van Onroerend Erfgoed. Het project is een samenwerking van de gemeente Oud-Heverlee, het Agentschap voor Natuur en Bos, de Provincie Vlaams-Brabant en het Strategisch Project Walden.