Walden verbindt de Brabantse Wouden

Gepubliceerd op  di 12 jan 2021
Op initiatief van en samen met de gemeente Oud-Heverlee dienden de gemeenten Huldenberg, Bertem, Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en het Agentschap voor Natuur en Bos het project ‘WALDEN’. Het project wil de verschillende Brabantse wouden en valleien verbinden.

De gemeente Oud-Heverlee heeft op voorstel van schepen van milieu en klimaat Jos Rutten, het initiatief genomen tot opmaak en indiening van het Strategische Project Walden. Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir keurde het voorstel eind december goed en kende een subsidie van 300.000 euro toe. Vandaag werd het project voorgesteld aan de pers, op de terreinen van de Torenvalk

De projectpartners slaan drie jaar lang de handen in elkaar om samen met het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid de open ruimte tussen het Meerdaalwoud en het Zoniënwoud met het landbouwplateau van Duisburg en de valleien van de Dijle, de Laan, de IJse en de Voer te versterken. Dit gebeurt via een strategisch project, waarmee de Vlaamse overheid de gewenste ruimtelijke structuur voor Vlaanderen wil realiseren.

Dit strategisch project luistert naar de naam WALDEN, wat staat voor ‘Wouden, Akkers en Landschappen langsheen de Dijlevallei Ecologisch laten Netwerken’. 

“Dankzij WALDEN kunnen we verder werken aan de plannen voor het uitbouwen van het Zoet Water als een mooie natuurlijke toegangspoort tot Heverleebos en Meerdaalwoud. Daarnaast willen we enkele missing-links in het trage-wegennetwerk oplossen, waardoor de natuur bereikbaar wordt, op wandelafstand vanuit de dorpskernen”, zegt Hanna Van Steenkiste, schepen van ruimtelijke ordening in Oud-Heverlee.