Waarschuwingsfase Vlaams Warmteactieplan en federale ozon- en hitteplan

Gepubliceerd op  di 23 jun 2020
De volgende dagen wordt het warm tot zeer warm. Omdat de temperatuursindicator zoals vastgelegd in het ozon- en hitteplan zal overschreden worden, geldt de activering van de waarschuwingsfase van het federale ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan.

De waarschuwingsfase wordt afgekondigd op het moment dat mogelijke gezondheidseffecten door erg warme temperaturen worden verwacht. De algemene bevolking én de professionelen die werken naar kwetsbare doelgroepen worden op dat moment gevraagd om extra maatregelen te nemen om zichzelf en risicogroepen te beschermen. 

Zeer warme dagen zijn immers niet zonder gevaar. De combinatie van luchtvervuiling, de hoge temperaturen en het zonnige weer zullen de volgende dagen zorgen voor een toename van de ozonconcentraties. De warmte kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Vooral ouderen, kinderen en alleenstaanden zijn kwetsbare groepen. Bovendien pieken de sterftecijfers op erg warme dagen. Jij kan ons daarbij helpen door kleine en eenvoudig realiseerbare maatregelen te nemen die jezelf en anderen beschermen tegen de warmte. Raadpleeg de tips voor warme dagen en zorg voor elkaar