Verwijdering van graven

Gepubliceerd op  di 01 aug 2017
Elk jaar begin september worden de graven die 20 jaar oud zijn gedurende 1 jaar aangeplakt. Voorlopig is het nog mogelijk om deze graven te behouden tot 2030 en voor de kindergraven die 20 jaar oud zijn tot 2050 mits betaling van 50.00 euro per jaar per graf.

Aangeplakte graven.

Elk jaar begin september worden de graven die 20 jaar oud zijn gedurende 1 jaar aangeplakt. 

Voorlopig is het nog mogelijk om deze graven te behouden tot 2030 en voor de kindergraven die 20 jaar oud zijn tot 2050 mits betaling van 50.00 EUR per jaar per graf. 

Voor de aanvragen tot behoud van deze graven (voor eind augustus), of voor meer info hierover, kan je contact opnemen met de dienst burgerzaken.

 

Niet-geconcedeerde en geconcedeerde graven

Bij elke aangifte van een overlijden dient een beslissing getroffen te worden over de wijze van teraardebestelling (niet-geconcedeerde en geconcedeerde graven).

 

Niet-geconcedeerde graven zijn gratis voor inwoners. Het graf, columbarium of urnenveld wordt 20 jaar behouden. Deze termijn is niet verlengbaar, dus na 20 jaar zal het graf door de gemeente verwijderd worden. Een graf, columbarium of urnenveld kan maar 1 lichaam of urne bevatten.

Als een inwoner van de gemeente kiest voor een uitstrooiing hoeft er ook niets betaald te worden.
Een grafzerk, gedenksteen of gedenkplaat plaatsen is geen verplichting.

 

Een concessie is betalend en wordt aangegaan voor 20 jaar. Nadien is er de mogelijkheid om de concessie te verlengen. Er kan gekozen worden voor een grond- of kelderconcessie, een columbariumconcessie of een concessie-urnenveld voor 2 personen, zodat een tweede lichaam of urne hier bij in kan begraven of bijgezet worden. Een naamplaatje is verplicht.

 

Onderhoud

De gemeente vraagt de nabestaande(n) om de graven netjes te onderhouden en plantenoverwoekering te verwijderen. Het bemoeilijkt het gemeentelijke onderhoud van paden en het kan ongewild schade veroorzaken aan de graven.

 

Voorwerpen of planten die buiten de maximale afmetingen staan, moeten verwijderd worden of op de grafzerk of urnenveld geplaatst.

 

Maximale afmetingen van de grafzerken, gedenkstenen (geldig voor niet-geconcedeerde en geconcedeerde)

 

Alle aanvragen om een grafzerk te mogen plaatsen gaat via de dienst burgerzaken.

  1. Alle grondgraven en grafkelders: maximale afmeting van 0,80m x 1,80m en 0,25m dik. De hoogte van het eventueel rechtstaande gedeelte is maximum 1,00m.
  2. Urnenveld: de grafzerk voor het begraven van een urne in een urnenveld heeft een éénvormige afmeting van 0,49m x 0,49m. Een klein rechtstaand gedeelte binnen de afmeting van de zerk mag, mits een maximale hoogte van 30 cm.
  3. Columbariumplaat: de grootte van de columbariumplaat mag de voorzijde van de columbariumnis niet overschrijden. Indien niet voor een eigen columbariumplaat gekozen wordt, dient een naamplaatje in de uitsparing van de afdekplaat geplaatst te worden.
  4. Herdenkingszuil: na uitstrooien van de as kan een gedenkplaatje geplaatst worden op de herdenkingszuil.. Aanvragen kan via de dienst burgerzaken. Er mogen geen andere gedenktekens aangebracht worden op de gemeenschappelijke zuil, noch op de strooiweide.

Contact & openingsuren

Burgerzaken

Adres
Gemeentestraat 2, 3054Oud-Heverlee
Stratenplan
Routebeschrijving
tel.
016 38 88 50
Fax
016 38 88 09
E-mail
burgerzaken@oud-heverlee.be

Vandaag

gesloten

Morgen

gesloten

Omwille van onvoorziene afwezigheden kan het voorvallen dat er langere wachttijden zijn aan de balie of bij het beantwoorden van de telefoons.

Wij verontschuldigen ons voor het ongemak.

Meer openingsuren