Tips inzake rattenbestrijding maar vooral preventie

Gepubliceerd op  vr 17 jul 2020
De laatste maanden komen er op sommige plaatsen in onze gemeente nogal wat ratten voor. Belangrijk om te weten is dat de wetgeving iedereen verplicht om de bruine rat te bestrijden op eigen terrein.

Op privaat terrein is de eigenaar/huurder volledig verantwoordelijk voor de bestrijding van ratten. De gemeente bestrijdt ratten op het openbaar (gemeentelijk) domein. Om ratten efficiënt te bestrijden is het dus belangrijk dat zowel particulieren als gemeente de nodige maatregelen nemen.

Eigenlijk zijn er 3 methodes om ratten te bestrijden: preventie, mechanische bestrijding en chemische bestrijding met rattenvergif.

De beste manier om ratten te bestrijden is preventie: het beperken van voedsel, beschutting en water. Dit kan je zelf doen om geen ratten aan te trekken:

  • zorg er ook voor dat ratten je huis niet binnen geraken. Dicht openingen, spleten, gatendie als ingang kunnen dienen.
  • voedsel lokt ratten, zowel in huis als buiten. Sluit voedselvoorraden en bewaarplaatsen van groenten goed af, laat geen etensresten rondslingeren en verzamel huishoudelijk afval in goed afgesloten vuilnisbakken.
  • alleen groente-, fruit en tuinafval op de composthoop: hier hoort dus geen gekookt eten of vlees want dat trekt net ratten aan
  • voeder kippen of andere huisdieren 's morgens en doe dat beperkt:

Vermijd langdurige voederopslag door de oudste voorraad eerst te gebruiken en stapel verpakte veevoeders en ander materiaal los van de muren en de grond.

  • ruim mogelijke schuilmogelijkheden op (houtopslag, rommel, …).
  • Hang nestkasten op voor roofvogels zoals torenvalken en uilen (landelijk gebied). Dat zijn de natuurlijke vijanden van ratten. Zij houden de rattenpopulatie mee onder controle.

- mechanische bestrijding

Hebben preventieve maatregelen geen succes? Dan is een andere methode het wegvangen van de ratten. Daarvoor gebruik je best een of meerdere klemmen, verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken.

Zorg voor aantrekkelijk lokaas zoals chocolade of kaas en zet de klem op een plaats waar de ratten duidelijk langskomen. Gebruik je liever geen lokaas, plaats de klem dan dwars op een wissel, zodat de rat er bijna letterlijk tegenaan botst. Zorg ervoor dat ze geen alternatieve route heeft. Bevuil de klem niet met mensengeur, door je handen in te wrijven met aarde of handschoenen te dragen.

- chemische bestrijding met rattenvergif

Wanneer preventie en mechanische bestrijding niet volstaan, is het gebruik van gif mogelijk. Maar doe dit best niet. Het is namelijk zo dat particulieren geen zwaar rattenvergif mogen gebruiken en je kan er andere dieren mee vergiftigen. Wanneer er gif moet geplaatst worden, moet dit zowel met de nodige deskundigheid gebeuren - zéér goed afgeschermd in speciale buizen en bakken - als op de juiste plaats.

Bij zware overlast door ratten neem je best eerst contact op met de milieudienst.

Contact & openingsuren

Milieu

Adres
Gemeentestraat 10, 3054Oud-Heverlee
tel.
016 38 88 75
E-mail
milieu@oud-heverlee.be
Website
www.oud-heverlee.be

Naar aanleiding van het Coronavirus werken wij enkel nog op afspraak.

Wens je een afspraak, neem dan contact op met de betrokken dienst via mail of telefonisch van 9.00 tot 12.30 uur en 13.30 tot 15.30 uur.

Wij danken je voor je begrip.

Meer openingsuren