Oud-Heverlee helpt Oekraïne

De huidige oorlogssituatie in Oekraïne raakt ons allemaal. Ons warm Oud-Heverlee ondersteunt Oekraïners op de vlucht. Lees verder wat je kan doen als je hulp wil bieden of hulp nodig hebt.

Ik wil iets schenken.

Ik heb een opvangplaats

Ik wil helpen

Ik heb hulp nodig.

Lees meer op de website info-ukraïne of bel naar 02 488 88 88 (open van maandag tot zondag: 09.00 - 17.00 uur)Ik wil iets schenken.

Graag bedanken we alle solidaire inwoners die ons mailen of bellen om iets te schenken of om hun diensten aan te bieden.
Helaas kost het veel tijd om deze lieve vragen te beantwoorden en hebben onze medewerkers momenteel meer dringende taken betreffende de noodopvang. De steeds veranderende situatie brengt ook verschillende noden mee. Vandaar inventariseren we alle aanbiedingen om snel te kunnen handelen bij een dringende hulpvraag.

Wil jij graag iets schenken, vul dat dit online formulier in. 
Wij contacteren je dan als we jouw ondersteuning kunnen gebruiken.

Onze Straffe Streekpartners hebben een inzamelpunt in Overijse.

Wie de Oekraïners in het land zelf en de Oekraïense vluchtelingen wil helpen, kan dat doen door geld over te schrijven naar OEKRAINE 12-12

OEKRAINE 12-12 is een oproep van het Belgisch Consortium voor Noodsituaties, een samenwerking tussen Caritas International, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam België, Plan International en UNICEF.

 

Ik heb een opvangplaats

De voorbije weken stelden heel wat inwoners zich kandidaat op een tijdelijke warme thuis te bieden aan de vluchtelingen. Ondertussen hebben een 50-tal geregistreerde Oekraïners reeds een tijdelijke crisishuisvesting gevonden (waarvan een 20-tal in De Kouter).
We ontvangen ook heel wat telefoons van kandidaten, die vragen waarom ze nog niets vernomen hebben. Elke plaatsing wordt individueel bekeken in functie van vele factoren, waaronder ook locatie, nabijheid van scholen en vervoer. Onze diensten nemen zeker contact als jouw aangeboden opvangplaats in aanmerking komt. In afwachting vragen we je even geduld te hebben.

Ondertussen blijven we wel mogelijke crisishuisvesting registreren. Heb jij een plek vrij en ben je bereid om mensen uit Oekraïne op te vangen? Registreer je dan via ons online formulier.

Jouw inschrijving wordt door het Nationaal Crisiscentrum doorgegeven aan Fedasil, die personen zal dispatchen vanuit een tijdelijke federale noodopvang in Brussel. Fedasil zal contact opnemen met onze lokale contactpersoon wanneer er een match gevonden is tussen de crisishuisvestingsplaats en vluchtende Oekraïner. Onze contactpersoon neemt dan contact op met jou om verdere afspraken te maken. 
Daarnaast is deze lokale contactpersoon het eerste aanspreekpunt voor de opgevangen Oekraïners en begeleidt hen naar de bevoegde instanties.

Meer informatie vind je in onze FAQ en op de website www.info-ukraine.be Verschillende overheidsdiensten werken samen om deze informatie te bundelen.
Onze diensten zijn bereikbaar via crisishuisvesting@oud-heverlee.be

 

Ik heb hulp nodig.

Verblijf Oekraïners in Oud-Heverlee

Verblijf van meer dan 90 dagen (tijdelijke bescherming)

Verwacht je langer te blijven dan 90 dagen, vraag dan eerst het tijdelijke beschermingsstatuut aan. Dan kan je na registratie een A-kaart aanvragen bij de dienst burgerzaken. Dan kan je werken, je inschrijven bij de verplichte ziekteverzekering en aanspraak maken op maatschappelijke dienstverlening van het OCMW van de gemeente waar je verblijft.

Meer informatie vind je hier.

Verblijf van minder dan 90 dagen (aankomstverklaring voor kort verblijf)

Oekraïense burgers zijn meestal niet visumplichtig. Je moet wel je aankomst melden aan de dienst burgerzaken. Als je je hebt aangemeld bij het gemeentebestuur, heb je een document ontvangen met als titel: aankomstverklaringHiermee mag je niet werken, krijg je geen sociale steun en heb je geen toegang tot verplichte ziekteverzekering. Klik hier voor meer informatie.

Vang je als niet-geregistreerd gastgezin al Oekraïense vluchtelingen op?

Zorg er dan voor dat ze zich zeker telefonisch of via mail aanmelden bij de dienst burgerzaken, ook al plannen ze nog een bezoek aan Brussel. Door de registratie bij de gemeente, kunnen wij mee opvolgen of ze zeker de documenten krijgen waar ze recht op hebben en kunnen we hen op de hoogte houden van eventuele tussentijdse maatregelen.

Dienst burgerzaken

Raadpleeg hier de openingsuren. Een afspraak maken kan via: https://www.oud-heverlee.be/afspraak-burgerzaken. Op woensdag kan je zonder afspraak langskomen tijdens de openingsuren.

Gepubliceerd op  wo 16 mrt 2022