Recreatieve gravelroute EK & BK Gravel

Op 1 oktober 2023 is het zover, dan verwachten we een 2000-tal gravelaars aan de start van het Bolero UEC Europees gravel kampioenschap en Belgisch gravel kampioenschap. 

Maar gravelliefhebbers zijn nu al benieuwd naar het parcours. Speciaal voor hen werd er een sportieve fietslus uitgetekend, downloadbaar op gpx, die voor 97% gelijkloopt met de wedstrijdroute. Wie benieuwd is, vindt alle details op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

De route kwam tot stand in nauw overleg tussen de parcoursmeester Erwin Vervecken (Golazo), de gemeente Oud-Heverlee en het Agentschap voor Natuur en Bos. De Brabantse Wouden, een nationaal park in aanvraag, herbergt enorm waardevolle natuur, met grote delen die ook Europees beschermd zijn als natura 2000 gebied. Om de verstoring in de waardevolle natuurgebieden te beperken, loopt de route over een groter gebied, waarbij ook heel wat prachtige landbouwwegen worden gebruikt. De renners en recreanten krijgen dus een mooie mix voorgeschoteld van holle wegen, veld en boswegen.

Met respect voor het bos en de bezoekers

Het Zoet Water is een drukke wandelzone waar veel gezinnen komen wandelen. We willen ongelukken met snelle fietsers absoluut vermijden, en hebben daarom gekozen voor een route die licht afwijkt van de wedstrijdroute. Zo vermijden we conflicten tussen wandelaars en fietsers die aan hoge snelheden dezelfde wegen willen gebruiken. Het grootste verschil zit hem hier: tijdens de wedstrijd rijden de renners door de Wittebomendreef, naast het Zoet Water, de recreatieve route gaat langs de Justin Scheepmansstraat. De Wittebomendreef is een populaire wandelweg, en na overleg met alle partijen is besloten om de amateurgravelrijders die nu al het bos verkennen, een ander parcours te laten volgen. Verder loopt de wedstrijdroute voor een klein stuk over privéterrein dat enkel tijdens de wedstrijd toegankelijk zal zijn.

 

Eerste namen bekend

Gravelwedstrijden zijn steeds populairder bij actieve renners maar ook bij diegenen die niet meer professioneel wielrennen. Zo verwachten we op 1 oktober voormalig wereldkampioen op de weg Philippe Gilbert en Jan Bakelants aan de start. Bovendien komt regerend wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch zijn trui tonen. Daarnaast verwachten we ook veldrijders, zoals Eli Iserbyt en huidig Belgisch kampioen veldrijden Michael Vanthourenhout maar ook een sterke selectie van Baloise Trek Lions met Thibau Nys, Joris Niewenhuis, David Haverdings en Olivier Godfroid. Bij de vrouwen bevestigde Tiffany Cromwell haar komst.

 

Vragen over bereikbaarheid en mobiliteit op 1 oktober

Alle lokale informatie over de bereikbaarheid en mobiliteit tijdens het Bolero UEC EK & BK weekend staat op de website van de gemeente.  Ook zullen alle inwoners van Oud-Heverlee aan de hand van een bewonersbrief een duidelijk overzicht krijgen over welke straten tijdens de duur van de wedstrijd niet bereikbaar zullen zijn.

Gepubliceerd op  do 24 aug 2023

Contact & openingsuren

Vrije Tijd

Adres
Gemeentestraat 10, 3054Oud-Heverlee
tel.
016 38 88 30
Fax
016 38 88 09
E-mail
vrijetijd@oud-heverlee.be

Vandaag

open van 9u - 12u30 & 13u30 - 16u30

Morgen

open van 9u - 12u30 & 13u30 - 16u30

Wens je een afspraak, neem dan contact op met de betrokken dienst via mail of telefonisch van 9.00 tot 12.30 uur en 13.30 tot 16.30 uur (vrijdag tot 16.00 uur).

Meer openingsuren