Rechtzetting en aanvulling infoblad OH! mei-juni

In de #OH'NZE11DUIZENDREDENEN kaders is een foutje geslopen dat we erg graag willen rechtzetten en nuanceren. Een vaccinatie heeft invloed op de besmettelijkheid, maar je kan helaas nog steeds mensen besmetten.

Uiteraard willen we dat iedereen die zich laat vaccineren ook nog de veiligheidsmaatregelen blijft volgen, zeker tot we en voldoende hoge vaccinatiegraad hebben behaald. Daarom zetten we voor de volledigheid hieronder de info die je kan vinden op laatjevaccineren.be

Kan ik anderen nog besmetten met COVID-19 als ik gevaccineerd ben?
Uit de resultaten van de fase 3-studies blijkt dat de COVID-19-vaccins beschermen tegen een infectie (bevestigd door een PCR-test) en tegen ziekte en verwikkelingen (hospitalisaties, overlijden). Op basis van dierproeven bij apen gaan we ervan uit dat de vaccinatie het aantal dagen dat iemand besmettelijk is sterk inkort. Bovendien zal er - door in te spelen op klachten zoals niezen en hoesten - ook op die manier effect zijn op transmissie.
Ondertussen zijn de eerste gegevens beschikbaar die erop wijzen dat als je gevaccineerd bent en met het virus in contact komt, de virale lading met een factor 4 verminderd wordt, en dit 2 weken na je eerste vaccindosis. Dat wil zeggen dat de vaccinatie effect heeft op de besmettelijkheid. Dit wordt nu verder onderzocht.
Gepubliceerd op  vr 30 apr 2021