Ratten bestrijden

Er zijn 3 methodes om ratten te bestrijden: preventie, mechanische bestrijding en chemische bestrijding met rattenvergif. De beste manier om grote populaties van ratten te voorkomen is preventie: het beperken van voedsel, beschutting en water.

Het is belangrijk om te weten dat de wetgeving iedereen verplicht om de bruine rat te bestrijden op eigen terrein. Op privaat terrein is de eigenaar/huurder volledig verantwoordelijk voor de bestrijding van ratten. De gemeente bestrijdt ratten op het openbaar (gemeentelijk) domein.

Preventie

  • Zorg er voor dat ratten uw huis niet binnen geraken. Dicht openingen, spleten en gaten die als ingang kunnen dienen.
  • Voedsel lokt ratten, zowel in huis als buiten. Sluit voedselvoorraden en bewaarplaatsen van groenten goed af, laat geen etensresten rondslingeren en verzamel huishoudelijk afval in afgesloten vuilnisbakken.
  • Breng tuinafval en keukenafval naar de composthoop. Op de composthoop hoort geen gekookt eten of vlees want dat trekt net muizen en ratten aan.
  • Voeder kippen of andere huisdieren 's morgens spaarzaam. Vermijd langdurige voederopslag door de oudste voorraad eerst te gebruiken en stapel verpakte veevoeders en ander materiaal los van de muren en de grond.
  • Ruim mogelijke schuilmogelijkheden op (houtopslag, rommel, …).
  • Katten en heel wat honden (Fox Terriër) jagen graag op ratten.
  • Hang nestkastjes op voor roofvogels zoals torenvalken en uilen (landelijk gebied). Dat zijn de natuurlijke vijanden van ratten. Zij houden de rattenpopulatie mee onder controle.

Mechanische bestrijding

Hebben preventieve maatregelen geen succes? Dan is een andere methode het vangen van de ratten. Daarvoor gebruik je best een of meerdere klemmen, verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken.

Zorg voor aantrekkelijk lokaas zoals chocolade of kaas en zet de klem op een plaats waar de ratten duidelijk langskomen. Gebruik je liever geen lokaas, plaats de klem dan dwars op een wissel, zodat de rat er bijna letterlijk tegenaan botst. Zorg ervoor dat ze geen alternatieve route heeft. Bevuil de klem niet met mensengeur, door je handen in te wrijven met aarde of handschoenen te dragen.

Chemische bestrijding met rattenvergif

Wanneer preventie en mechanische bestrijding niet volstaan, is het gebruik van gif mogelijk, maar doe dit best niet. Het is namelijk zo dat particulieren geen zwaar rattenvergif mogen gebruiken en je kan er andere dieren mee vergiftigen. Wanneer er gif moet geplaatst worden moet dit zowel met de nodige deskundigheid - zéér goed afgeschermd in speciale buizen en bakken - als op de juiste plaats gebeuren.

Op dit moment zijn er 2 soorten rattenvergif op de markt: zwaar en licht vergif. Vroeger mochten gemeenten rattenvergif uitdelen, maar dat kan door een Europese regelgeving (1 Maart 2018) niet meer. De wetgeving voorziet nu een onderscheid tussen "zwaar (hoge concentraties) vergif" en "licht (lage concentraties) vergif". Dat zwaar vergif mag alleen door professionelen gebruikt worden. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek namelijk dat dat de werkzame stoffen van dat zwaar rattenvergif toch schadelijker waren voor de mens dan gedacht. Het gebruik van licht rattenvergif wordt door verschillende instanties afgeraden omdat dit de resistentie van de ratten tegen vergif zou stimuleren.

Melden

Overlast door ratten naast waterlopen, kan u melden aan het meldpunt ratten Vlaams-Brabant via 016 26 77 90 of meldpuntratten@vlaamsbrabant.be.

Voor overlast door ratten op het openbaar domein kan u contact opnemen met de milieudienst.

Relevante producten