Park De Kouter

Gepubliceerd op  vr 21 feb 2020
In 2019 lanceerde het agentschap Natuur en Bos een oproep “Natuur in je Buurt”. De projectoproep trok volledig de kaart van projecten die door middel van natuurontwikkeling of groenaanleg inzetten op de bevordering van onze gezondheid.

Natuur heeft immers een positief effect op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Mensen voelen zich gezonder en komen minder bij de huisarts als ze in een groene buurt wonen. Het gezonde effect gaat verder dan de zuivere lucht of een mooie omgeving. De ervaring van de natuur zelf heeft een positieve invloed op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken en op het herstel bij stress en ziekte.

De bewoners van de woonzorgzone kunnen niet zo makkelijk de natuur in trekken. Met dit park brengen we de natuur vlakbij hen in de buurt. We hebben veel aandacht voor rolstoeltoegankelijke paden en aangepaste zit- en rustbanken.

Het gemeentebestuur wil van het park ook een ontmoetingsplaats maken voor alle generaties, eigenlijk de groene living van het dorp aanleggen. Daarom mogen speelnatuur en leuke sportprikkels niet ontbreken. Een amfitheater wordt hopelijk de plek voor enkele leuke, kleinschalige evenementen. 

Oud-Heverlee is een van de 30 trotse laureaten. Het nieuwe park rond woonzorgzone De Kouter kan rekenen op 150.000 euro steun. 

De buurt werd nauw betrokken bij de plannen. Het druk bijgewoond inspraakmoment in november leverde heel wat waardevolle suggesties op. 

De aanleg van het park zou in het voorjaar 2021 kunnen starten, vlak na de opening van het woonzorgcentrum.