Oud-Heverlee verwelkomt de 200ste collega in de groeiende gemeenschap van Vlaamse FairTradeGemeenten

Op zaterdag 14 mei is het Internationale dag van de Fair Trade en geven we extra aandacht aan eerlijke handel, handel met oog voor mens én planeet. We streven naar een eerlijk loon en goede werk- en milieuomstandigheden voor de boeren en producenten wereldwijd.

Bovendien verwelkomen we die dag de gemeente Hulshout in de groeiende gemeenschap van Vlaamse én nationale FairtradeGemeenten.

 

200STE FairTradeGemeente

Mooi nieuws op de Internationale Dag van de Fair Trade: voortaan draagt Hulshout de titel van FairTradeGemeente. Oud-Heverlee is trots om een 200ste collega-gemeente mee aan boord te krijgen.

Oud-Heverlee draagt de titel van FairTradeGemeente al sinds 2010. Sindsdien slaan we met verschillende actoren de handen in elkaar om de titel te behouden: het lokale bestuur, scholen, organisaties, handelaren, vrijwilligers, verenigingen … Met mooie resultaten als gevolg!

FairTradeGemeente Oud-Heverlee voldoet aan 6 criteria

In Oud-Heverlee zetten we ons als FairTradeGemeente in voor een duurzame en sociaal rechtvaardige samenleving. We streven hierbij naar een eerlijk loon en goede werk- en milieuomstandigheden voor boeren en producenten wereldwijd. Zo versterken we de familiale landbouwer in het buitenland én de duurzame lokale producent dichter bij huis.

Door te voldoen aan 6 criteria draagt Oud-Heverlee zijn steentje bij:

  1. Ons lokaal bestuur ondertekende een resolutie waarin ons engagement van werd vastgelegd. We maken ons aankoopbeleid eerlijk, waarbij minstens twee eerlijke producten worden aangekocht, waaronder koffie.
  2. In Oud-Heverlee zijn er horeca- en handelszaken waar inwoners minstens twee eerlijke producten kunnen vinden.
  3. Lokale scholen, bedrijven en verenigingen communiceren naar hun leerlingen, medewerkers en leden over het belang van eerlijke handel.
  4. De gemeente zet zijn communicatiekanalen in om het verhaal van eerlijke handel te verspreiden.
  5. We hebben een actieve vrijwilligersgroep die events organiseert, bedrijven, scholen, handelaars etc. aanspreekt. Deze groep krijgt steun van ons gemeentebestuur.
  6. En tenslotte wordt er een verbinding gemaakt met lokale acties, organisaties en producten die lokale duurzame voeding produceren en promoten.

 

Vlaanderen koploper Fairtradetowns wereldwijd

Oud-Heverlee is er trots op om deel uit te maken van een internationaal netwerk van meer dan 2.000 Fair Trade Towns verspreid over 30 landen. Vlaanderen staat met zijn 200ste FairTradeGemeenten op een totaal van 300 steden en gemeenten helemaal bovenaan de lijst met hoogste verhouding eerlijke gemeenten. Vlaanderen is met zijn 66.6% eerlijke gemeenten effectief de eerlijkste regio ter wereld.

 

Gepubliceerd op  do 12 mei 2022