Onze hof

Maak kennis met Onze Hof v.z.w., een initiatief van zeven enthousiaste jongeren uit Oud-Heverlee. Tessa, Pieter-Jan, Sam, Jonas, Bob, Steven en Sander engageren zich om op een ecologische en biologische manier gewassen te telen voor de lokale bevolking. Ze gebruiken geen sproeimiddelen op hun veld maar eigen compost en regenwater. Plastic bakjes worden niet aangeboden om de afvalberg te verkleinen. En omdat enkel de kopers de gewassen transporteren, voor korte afstanden, wordt ook het milieu minder vervuild. Door op deze manier te werken en hierover te informeren, wil het team van Onze Hof mensen laten nadenken over duurzaam consumeren.

In 2016, tijdens het eerste jaar van Onze Hof, werd het verwilderde veld omgetoverd tot een verzorgde en gezellige plek. Het team kon de grond beter leren kennen en al enkele gewassen uitproberen. Meer en meer buurtbewoners leerden het project kennen. De enthousiaste reacties op het project en op de eerste oogst maken duidelijk dat vele mensen uit Oud-Heverlee achter Onze Hof staan. Deze respons is tevens het enige 'loon' dat de leden ontvangen aangezien ze zich belangeloos inzetten en hun winst opnieuw investeren in zaden en materiaal.

Afhaalhuisje

De geoogste groenten worden in het afhaalhuisje gelegd. Daar hangt een lijst met richtprijzen en een collectebus waarin het geld gedeponeerd kan worden. Hiervoor vertrouwen de jongeren in de goede wil van hun klanten. Naar de toekomst zal het steeds meer de bedoeling zijn dat mensen zelf oogsten waardoor de groenten nóg verser bij de consumenten kunnen komen. Het aanbod aan gewassen zal ook gevarieerder worden. Met handige recepten zullen de klanten worden aangemoedigd om eens iets nieuws te proberen.

Verse eitjes 

Dagelijks zijn verse eitjes beschikbaar aan het kippenhok achter op het veld. Deze zijn erg gegeerd dus wees er als de kippen bij als je ze eens wil proeven! Wie wil mag de kippen ook voederen. Kijk hiervoor wel eerst naar de informatie over wat de kippen wel en niet pikken. De dieren zijn afkomstig van het initiatief “Red een legkip” van de Belgische v.z.w. Ark van Pollare. Die zetten zich in om kippen uit legbatterijen te bevrijden en te laten adopteren door mensen die hen waardig behandelen. De dieren ondergingen een ongelooflijke transformatie door hun betere levensomstandigheden.

Compostwerking 

Achter op het veld zijn composthopen ingericht voor publiek gebruik. U kan uw groenten-, fruit- en tuinafval deponeren om samen met Onze Hof organisch materiaal aan te maken. Belangrijk daarbij is dat de hopen één voor één gevuld worden. Dit omdat de composthopen best af en toe worden omgekeerd.

Boeken ruilen 

Ook achteraan op het veld staat een boekenkast waar boeken gedoneerd en afgehaald kunnen worden.

Meer info en contact

Wie wil komen kijken is altijd welkom op Waversebaan 54. Het veld is te herkennen aan het informatiebord en het leuke afhaalhuisje. 

Het project is steeds op zoek naar materiaal. Geef hen zeker een seintje als u iets kan missen.

Voor meer informatie kan u terecht op de website www.onzehof.be. Op de facebookpagina verschijnt steeds het laatste nieuws en informatie over de oogst en activiteiten. Wie vragen heeft kan via deze wegen ook het team van Onze Hof contacteren.