Ontgraving begraafplaats Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert start op maandag 7 september

Gepubliceerd op  wo 02 sep 2020
De ruimte om te begraven op de begraafplaatsen van Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert wordt steeds kleiner.

Veel schijnbaar vrije percelen zijn immers nog steeds ingenomen door oude graven. Van deze graven werden de afgelopen jaren, na een periode van aanplakking gedurende een jaar, de grafstenen reeds verwijderd of terug genomen door de familie.

Aangezien een verdere uitbreiding van de begraafplaatsen op de huidige locaties niet haalbaar is, zullen deze schijnbaar vrije percelen dit najaar ontgraven worden. De stoffelijke resten worden overgebracht naar de knekelput in de begraafplaats van Blanden. Tijdens de werken zullen de begraafplaatsen gedeeltelijk afgesloten zijn, ook na de werkuren. Graven van familie of dierbaren in de afgesloten zone kunnen tijdens de werken niet bezocht worden. De technische dienst zal het goede verloop van de werken dagelijks opvolgen. Begravingen blijven wel nog mogelijk in de delen waar geen ontgravingen plaats vinden. Ook de kerk van Oud-Heverlee blijft toegankelijk. De duur van de werken wordt ingeschat op minimaal 2 weken.

De ontgraving biedt mogelijkheden om de kerkhoven op te waarderen. In de nabije toekomst starten we met het kerkhof van Oud-Heverlee blijvend te vergroenen, de strooiweide uit te breiden en de toegankelijkheid te verbeteren. Na de ontgraving wordt eerst gras aangelegd, zodat het hele kerkhof er netjes bijligt voor 1 november. In het voorjaar wordt er werk gemaakt van verdere aanplanting. Aantrekkelijke, onderhoudsvriendelijke beplanting zal het kerkhof een rustigere uitstraling geven, die uitnodigt om even te verpozen.