Nuttige informatie voor (kandidaat) opvanggezinnen

Veel inwoners hebben hun huis opengesteld om Oekraïense vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Een hartverwarmende vaststelling. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken en het is van belang dat gastgezinnen zich realiseren waar ze aan beginnen.

Onze medewerkers van de sociale dienst geven je graag advies. Bovendien kunnen we rekenen op een gemotiveerde groep vrijwilligers, die klaar staat om de opvanggezinnen en vluchtelingen te begeleiden met praktische vragen, papierwerk, vervoer, schooltaken, enz. Heb jij nood aan ondersteuning, mail naar OHhelpt@oud-heverlee.be of bel 016 38 88 88.

Ook alle overheidsdiensten bundelen de krachten om opvanggezinnen en vluchtelingen zo goed mogelijk te informeren. Heb jij vragen als (potentieel) gastgezin? Hieronder vind je heel wat nuttige links voor jezelf maar ook voor de vluchtelingen onder jouw hoede.


Tips en handvaten voor gastgezinnen

Op de website Vlaanderen helpt Oekraïne staat intussen extra informatie voor gastgezinnen die vluchtelingen uit Oekraïne opvangen.

Het Agentschap Integratie en Inburgering werkte ook fiches uit met Nederlands-Oekraïense woorden en pictogrammen rond de thema’s ‘Hoe voel je je?’, ‘Heb je iets nodig?’ en ‘Kleren’. Die helpen gastgezinnen om te communiceren met de Oekraïense vluchtelingen zij thuis opvangen.


Infolijn voor vragen over opvang en integratie van vluchtelingen en asielzoekers

Veel gastvrije burgers en Oekraïense vluchtelingen zitten met vragen: wat betekent tijdelijke bescherming? Wat zijn de verblijfsmogelijkheden? Kan ik gezinsleden laten overkomen? Hoe geraak ik op de arbeidsmarkt? Aan een woning? Waar kunnen we terecht voor psychologische steun? Waar vind ik een tolk?

De infolijn van Vluchtelingenwerk Vlaanderen geeft antwoorden op een waaier van vragen over opvang en integratie van vluchtelingen en asielzoekers. Ook burgers die Oekraïners opvangen kunnen hun vragen aan het expertenteam stellen. Oekraïners worden bovendien geholpen in hun eigen taal. Vluchtelingenwerk Vlaanderen kan hen ook doorschakelen voor psychologische ondersteuning in het Oekraïens.


Welkomstbrochure en infosessies voor Oekraïense vluchtelingen

  • Het Agentschap Integratie en Inburgering publiceerde op haar website de infobrochure ‘Welkom in Vlaanderen’. Daarin vinden vluchtelingen uit Oekraïne essentiële informatie over onder meer verblijfsmogelijkheden, onderwijs en werk. Binnenkort vult het agentschap de brochure aan met de thema’s welzijn en wonen. De brochure is beschikbaar in het Oekraïens, Engels, Frans en Russisch.
  • Het Agentschap Integratie en Inburgering organiseert online sessies voor Oekraïense vluchtelingen. Tijdens die sessies krijgen ze antwoorden op hun vragen over hun verblijf in Vlaanderen. Deelname aan de sessies is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan op de website van het Agentschap Integratie en Inburgering. Daar staat ook de informatie in het Oekraïens.


Meer informatie vind je ook op de website info-ukraïne of bel naar 02 488 88 88 (open van maandag tot zondag: 09.00 - 17.00 uur).

Gepubliceerd op  vr 25 mrt 2022

Contact & openingsuren

Sociale dienst

Adres
Gemeentestraat 10, 3054Oud-Heverlee
tel.
016 388890
E-mail
socialedienst@ocmw.oud-heverlee.be

Vandaag

open van 9u - 12u30 & 13u30 - 16u30

Morgen

open van 9u - 12u30 & 13u30 - 16u

De maatschappelijk assistenten van de sociale dienst en het seniorenloket werken enkel op afspraak. 

Meer openingsuren