Sneeuw- en ijzelbestrijding

Gepubliceerd op  vr 20 dec 2019
Voor het verzekeren van de strooidienst beschikken we over twee vrachtwagens, waarvan één met sneeuwschop, en twee veegwagens, waarvan één met een pekelstrooier voor het sneeuw- en ijsvrij maken van de fietspaden.

Tijdens de wintermaanden kunnen sneeuw en ijzel voor gladde wegen zorgen. De gemeentediensten trachten de straten zo veilig mogelijk en zo goed mogelijk berijdbaar te houden. Voor het verzekeren van de strooidienst beschikken we over twee vrachtwagens, waarvan één voorzien is van een sneeuwschop, en twee veegwagens, waarvan één met een pekelstrooier voor het sneeuw- en ijsvrij maken van de fietspaden.

Overmatig gebruik van dooizout proberen we te vermijden. Frequent gebruik van dooizout veroorzaakt bovenal schade aan de weginfrastructuur. Zeker bij een koudegolf die lang aanhoudt heeft het gebruik van grote hoeveelheden dooizout ook ander schadelijke effecten: het zout wordt immers niet alleen op de weg verspreid, maar komt ook in de bermen terecht, waar het schade toebrengt aan de bodem, planten en dieren. Welke routes worden eerst aangepakt? We hanteren een vaste strooiroute.

In eerste instantie wordt er gestrooid op de hoofd- en doorgangswegen, de wegen die gebruikt worden door het openbaar vervoer, de schoolomgevingen en de bruggen. Pas nadat deze wegen sneeuw- en ijsvrij gemaakt zijn, komen indien noodzakelijk andere wegen aan de beurt. Een optimale inwerking van wegenzout wordt slechts bekomen bij voldoende verkeer. Het wegenzout dient zich immers met het ijs te vermengen om een effect te hebben. Vooral op de kleinere wegen met weinig of bijna geen verkeer, levert dit soms problemen op en heeft strooien vaak geen zin.

In de kleinere straten waar weinig of geen doorgaand verkeer is, is een voorzichtig en aangepast rijgedrag dan ook een noodzaak. Pas bij winterweer je rijstijl aan! Hoe alert de gemeentelijke diensten ook zijn, de weersomstandigheden zijn niet altijd even voorspelbaar en wijzigen soms snel. Bij bepaalde weersomstandigheden kunnen wegen op zeer korte tijd glad worden, zelfs wanneer er preventief gestrooid werd. Daarom geldt voor iedere bestuurder: pas op bij lage temperaturen, ijzel en sneeuwval! Pas je snelheid aan en besteed extra aandacht aan zwakke weggebruikers.

Bij het gemeentebestuur is niet mogelijk om dooizout aan te kopen. Dooizout is verkrijgbaar in de meeste doe-het-zelfzaken, warenhuizen en tuincentra. Bescherm aanplantingen naast de rijweg.

Hoewel we de verspreiding van zout buiten de rijweg en de fietspaden zoveel mogelijk trachten tegen te gaan, kan opspattend dooiwater hagen en aanplantingen beschadigen. Daarom wordt aan de inwoners aangeraden om aanplantingen die zeer dicht tegen de rijweg of het fietspad staan, te beschermen door het plaatsen van een tijdelijke afscherming. Verwijder sneeuw en ijs op het voetpad.

Wanneer er sneeuw of ijzel ligt, ben je verplicht om het voetpad voor je huis vrij te maken. Een helpende hand uitsteken naar oudere buurtbewoners voor wie het vrijmaken van de stoep een zware klus is, wordt zeker gewaardeerd.

Probeer het gebruik van dooizout te beperken want dit is niet ongevaarlijk (vooral calciumchloride), want het is een irriterend product.
Enkele tips:

1. Gebruik een borstel en een sneeuwschep. Vooral wanneer de sneeuw nog niet betreden is, is dit een erg gemakkelijke oplossing. Laat de sneeuw op de stoeprand liggen. In de goot vormt de sneeuw immers een barrière voor het smeltwater dat naar de riolering loopt.

2. Is de stoep na de veegbeurt niet volledig ijsvrij? Strooi dan enkel op de overgebleven ijsplekken een beetje strooizout.

3. Strooi een klein beetje zand of steengruis om een dikke laag ijs begaanbaar te maken. Je kan dit eventueel met een minimum aan zout mengen om een optimaal resultaat te bekomen.

4. Strooi preventief, dus vooraleer het gesneeuwd of geijzeld heeft. Als er nadien zout gebruikt wordt, moet de sneeuwlaag eerst nog wegsmelten en is er meer strooimiddel nodig.

5. Strooi zout enkel op plaatsen waarover gelopen of gereden wordt (en dus niet in bermen of grachten).

Contact & openingsuren

Infrastructuur

Adres
Gemeentestraat 10, 3054Oud-Heverlee
tel.
016 38 88 60
E-mail
infrastructuur@oud-heverlee.be

Vandaag

open van 13.30 - 20 uur

Morgen

gesloten

Wenst u een afspraak, neem dan rechtstreeks contact op met de betrokken dienst.

Meer openingsuren