Help de bijen

Gepubliceerd op  ma 15 apr 2019
De bij is de belangrijkste natuurlijke helper bij de bestuiving van veel waardevolle land- en tuinbouwgewassen en wilde flora. Wist je dat de meeste gekweekte fruitsoorten afhankelijk zijn van kruisbestuiving door de honingbij?

HELP DE BIJEN…

In de loop van de voorbije jaren luidde de alarmklok rond de afname van de bijenpopulaties alsmaar luider. Dit is een verhaal van verlies voor land- en tuinbouw én biodiversiteit. Help daarom de bijen…

 

 … met bloemen

Variatie is het sleutelwoord. Kies, waar mogelijk, voor inheemse plantensoorten in de bloemborder. Vermijd cultivars en ‘dubbele bloemen’.

Ook borders in halfschaduw of schaduw kunnen goeie bijenplanten herbergen. Bosandoorn, gele dovenetel of kruipend zenegroen worden druk bevlogen door bijen, maar verdragen geen fel zonlicht.

Zorg voor bloemen vanaf begin februari (bijv. bol- en knolgewassen, wilg) tot eind oktober (bijv. herfstaster, klimop).… met een moestuin

Laat één ui of prei doorschieten en tot bloei komen. Zorg daarnaast voor wat bosaardbeitjes als bodembedekker onder de aalbessenstruiken of voor een hoekje waarin komkommerkruid en gewoon barbarakruid hun gang kunnen gaan.

 

 … met bloembollen of een gazon

Je kan een deel van het gazon inrichten als bijenweide. Maai dit slechts tweemaal per jaar en er zullen wilde bloemen verschijnen tussen het gras.

In het voorjaar kan je het gazon opfleuren met een bloembollenweide. Vingerhelmbloem, gewone vogelmelk en boerenkrokus zijn alle vroege bloeiers en worden druk bezocht door bijen en vlinders.

Bloembollen plant je best in het najaar, tussen eind september en november. De vroegstbloeiende soorten zoals bijv. sneeuwklokje moeten al voor half oktober geplant worden. Kies voor biologische bloembollen, die geen pesticiden bevatten die schadelijk zijn voor de bijen en andere insecten.

 

 … met een groendak

Met de juiste plantenkeuze tover je een groendak om tot een echte bijenhemel. Mossen en sedums zijn een logische keuze, maar waarom zou je je groendak niet beplanten met hysop, wondklaver of grasklokje?

 

 … met een kruidentuin

Kruidentuintjes met bloeiende lavendel, salie of marjolein zijn echte bijenlokkers.

 

 … met een houtkant, haag en klimplanten

Veldesdoorn, meidoorn en hondsroos zijn nectar- en stuifmeelbommen. Bovendien zijn het bijenvriendelijke alternatieven voor coniferen, beuk en haagbeuk.

Een kale muur of een storende afsluiting kan in een mum van tijd omgevormd worden tot een bloemrijk bijenparadijs met heggenrank, klimop of reukerwt.

 

 … met balkonplanten

Op een balkon- of terrastuintje kan je met een mix van grasklokje, wilde reseda en slangenkruid bijen helpen. Plant je balkonplanten in een mix van compost en lemig zand.

 

 … met een zandbak

Bijna driekwart van alle bijensoorten nestelt in de grond. Voorzie een zandhoop op een zonnige, maar wat beschutte plek in de tuin.

Zie je bijennestjes tussen de voegen van het tuinpad? Vernietig ze dan zeker niet.

Ze vliegen slechts enkele weken per jaar en voor je het beseft is hun vliegtijd van ca. 3 weken weer voorbij.

 

 … met een houtstapel

Ook in tuinen kunnen we een houtstapel voorzien als nestgelegenheid. Zowel balken als dikkere stammen zijn hiervoor geschikt.

 

 … met een nestkast

Zo’n 60 soorten bijen kunnen nestelen in insectenhotelletjes. Vooral metselbijen vallen op door hun koortsachtige bouwactiviteiten. Daarnaast vind je ook tal van (ongevaarlijke!) goudwespen en graafwespen rond het insectenhotel.

Echte vaklui knutselen hun eigen insectenwand met alles erop en eraan, maar het kan ook eenvoudiger. Een bussel holle stengels of een geboorde houtblok volstaan meestal al als geschikte nestplaats voor bijen. Alle gaatjes tussen 2 en 10 mm kunnen dienst doen als woning voor zowel grote als kleine bijensoorten.

 

 Uren kijkplezier. Een must voor elke tuin!

 

 Ook de gemeente geeft het goed voorbeeld

De gemeente legt zelf bloemenweides aan en plaatst insectenhotels.

Daarnaast zorgen we voor een ecologisch maaibeheer. Door gespreid te maaien krijgen planten voldoende tijd om zich te ontwikkelen en te verspreiden. 60% van de bermen wordt een eerste keer gemaaid in de eerste helft van mei en 30% in juli. Deze bermen krijgen een tweede maaibeurt na 15 september. De overige bermen worden slechts eenmaal per jaar gemaaid na 15 september. We proberen dit bermbeheer goed te verzoenen met alle noden van voetgangers en fietsers. Je vindt de kaart met alle bermen en hun maaibeurten op www.oud-heverlee.be/bermbeheer.

 

Meer info

www.oud-heverlee.be/bijenproject

www.natuurpunt.be/pagina/hoe-help-je-wilde-bijen-je-tuin

https://www.vlaamsbrabant.be/economie-landbouw/land-en-tuinbouw/landbouw-beleven/bijen-en-bloemenakker/index.jsp

 

Mail voor een gratis zakje bloemenzaad, goed voor een bloemenweide van 40 m², voor 31 mei 2019 naar milieu@oud-heverlee.be of kom langs aan de balie wonen (1 zakje per adres). 

 

 

 

 

Contact & openingsuren

Milieu

Adres
Gemeentestraat 10, 3054Oud-Heverlee
tel.
016 38 88 75
E-mail
milieu@oud-heverlee.be
Website
www.oud-heverlee.be

Vandaag

open van 9 - 12.30 uur

Morgen

gesloten

Wenst u een afspraak, neem dan rechtstreeks contact op met de betrokken dienst.

Meer openingsuren