Meer dan alleen BK Gravel op 1 oktober: Ook allereerste EK gravel landt in Oud-Heverlee

Dubbele primeur voor het gravelbiken in Vlaanderen. Het eerste BK gravel ooit, op zondag 1 oktober dit jaar, wordt tegelijk het allereerste EK gravel.

Start en aankomst in Oud-HeverleeĀ 

Oud-Heverlee wordt het zenuwcentrum van het EK/BK en het Zoet Water, de toeristische trekpleister van de gemeente, fungeert als start- en aankomstplaats. Het parcours bestaat uit een lokale lus en één grotere ronde. De lokale lus ligt bijna volledig op grondgebied Oud-Heverlee. Na de start op de Maurits Noëstraat gaat het meteen noodwaarts en omhoog Heverleebos in. Via Vaalbeek duiken de renners het Mollendaalbos in en daarna het Meerdaalwoud om via Sint-Joris-Weert terug te keren naar het Zoet Water. De lokale lus is goed voor om en bij de 30 km en wordt meermaals afgewerkt, zowel na de start als in de slotfase.

Tussenin ligt een grotere ronde (van ruim 40 km) langs Vossem en Tervuren tot aan Jezus-Eik en terug langs Loonbeek en Sint-Agatha-Rode naar het Zoet Water. Sommige delen van die grote ronde zullen ook terugkeren in het WK-parcours. De kleine, lokale ronde zal zelfs voor het overgrote deel de lokale finish-lus van het WK gravel uitmaken. Bij het WK in 2024 wordt er gefinisht in Leuven.

De vrouwen elite zullen één lokale lus minder afleggen dan de mannen elite. Voor de diverse masterscategorieën wordt het aantal lussen nog bepaald. Het EK/BK is een open kampioenschap waaraan alle elites mogen deelnemen, maar daarnaast zullen ook de betere sportieve gravelaars hun kans kunnen wagen. Het is bovendien een qualifier event voor het WK: wie hoog eindigt in zijn of haar leeftijdscategorie in dit EK/BK kan met andere woorden een startplaats afdwingen voor dat WK in 2024.

Gepubliceerd op  do 02 mrt 2023