Kunst-dam. Kunstproject aan het Zoet Water

Kunst-dam. Waar natuur en cultuur elkaar omarmen.

Kunst-dam is een kunstproject aan het Zoet Water, op de dam tussen de Molenvijver en de Huisvijver, met als rode draad in dit culturele verhaal de natuur als bron van inspiratie.

De stenen die de gemeente ter preventie van wildparkeerders plaatste, worden door creatieve interventies deel van een blijvende openluchttentoonstelling.

Elk jaar op 15 augustus wordt een nieuw kunstwerk ingehuldigd.

Voor de realisatie van een kunstwerk in 2019 stond woordkunst centraal. Uit een open oproep werd de inzending van Greta Loonbeek uit Haasrode geselecteerd, die de basis vormt van het kunstwerk in Cortenstaal. (Inhuldiging kunstwerk 2019)

Het gemeentebestuur lanceerde dit voorjaar een oproep voor de realisatie van een nieuw kunstwerk aan de Kunst-dam, opdracht beeldende kunst.

Het door de jury geselecteerde werk zal deze zomer aan de Kunst-dam verschijnen naast de zes reeds gerealiseerde werken.

De geplande inhuldiging op 15 augustus wordt wegens corona een jaar uitgesteld, maar we laten je het nieuwe werk in tussentijd graag ontdekken.

De realisatie kan je mee volgen via onze nieuwskanalen.

En voor het échte werk: flaneer eens langs de Kunst-dam, geniet van de omgeving en de kunst!


Historiek

2016

Een samenwerking met de vereniging voor kunstbeoefening Prosperos in 2016 vormde de start van het initiatief. Enkele studenten letterkappen o.l.v. lesgeefster Karen Schouteden gingen aan de slag met een eerste steen en een gedicht van Wim van den Abeele.

2017

In 2017 werden twee nieuwe kunstwerken ingehuldigd. Waar Roland Renson de steen als basis gebruikt voor het beeldend werk " Totemplant Hout-Everlee", brengt Karen Schouteden steen en woord samen met een gedicht van Ine Vandezande als vertrekpunt.

2018

Voor de realisatie van een kunstwerk in 2018 schreef het gemeentebestuur een wedstrijd uit. Uit de 13 inzendingen koos de jury het werk "Antipode" van Els Vanden Meersch als winnaar (www.elsvandenmeersch.be).

Antipode toont het deel van de wereld dat loodrecht staat op de plaats waar de steen aan het Zoet Water zich bevindt. 

Door de integratie van een globaal element wordt de lokale context zowel letterlijk als figuurlijk open getrokken en wordt de onderlinge afhankelijkheid van 'hier' en 'daar' voorgesteld.

Het beeld is een satellietopname van de Stille Oceaan, de specifieke coördinaten van de antipode worden weergegeven met een opname vanuit het vliegtuig tijdens een vlucht boven de betreffende oceaan. 

Het beeld bevindt zich in een diepte in de steen als een permanente onopvallende aanwezigheid. 

2019

Voor de realisatie van een kunstwerk in 2019 stond woordkunst centraal. Het gemeentebestuur lanceerde een oproep om creatief aan de slag te gaan met taal en met de natuurlijke omgeving van het Zoet Water als uitgangspunt. De geselecteerde inzending van Greta Loonbeek vormt de basis voor het kunstwerk, uitgewerkt in Cortenstaal.

_____________________________________

 tussen alle rechte

 een met kromme takken

 en een knots

 op de stam

 moooi

______________________________________

"de schoonheid van het onvolmaakte", in zoveel terug te vinden.

Traject

Via een open oproep, waarbij de aspecten beeldende kunst en woord afwisselend aan bod komen, zullen komende jaren nieuwe werken een plek veroveren.

Kunst-dam groeit zo geleidelijk uit tot een permanente tentoonstelling die in interactie gaat met de omgeving en het typische karakter van de Zoet Water site weerspiegelt.