Kunst-dam. Kunstproject aan het Zoet Water

Kunst-dam. Waar natuur en cultuur elkaar omarmen.

Kunst-dam is een kunstproject aan het Zoet Water, op de dam tussen de Molenvijver en de Huisvijver, met als rode draad in dit culturele verhaal de natuur als bron van inspiratie.

De stenen die de gemeente ter preventie van wildparkeerders plaatste, worden door creatieve interventies deel van een blijvende openluchttentoonstelling.

Elk jaar op 15 augustus wordt een nieuw kunstwerk ingehuldigd.

Voor de realisatie van een kunstwerk in 2019 stond woordkunst centraal. Kom het nieuwste kunstwerk aan de Kunst-dam ontdekken.

Het gemeentebestuur lanceerde dit voorjaar een oproep om creatief aan de slag te gaan met taal en met de natuurlijke omgeving van het Zoet Water als uitgangspunt. De geselecteerde inzending van Greta Loonbeek vormt de basis voor het kunstwerk, dat feestelijk wordt ingehuldigd op 15 augustus om 13.30 uur.


Historiek

Een samenwerking met de vereniging voor kunstbeoefening Prosperos in 2016 vormde de start van het initiatief. Enkele studenten letterkappen o.l.v. lesgeefster Karen Schouteden gingen aan de slag met een eerste steen en een gedicht van Wim van den Abeele.

In 2017 werden twee nieuwe kunstwerken ingehuldigd. Waar Roland Renson de steen als basis gebruikt voor het beeldend werk " Totemplant Hout-Everlee", brengt Karen Schouteden steen en woord samen met een gedicht van Ine Vandezande als vertrekpunt.

Voor de realisatie van een kunstwerk in 2018 schreef het gemeentebestuur een wedstrijd uit. Uit de 13 inzendingen koos de jury het werk "Antipode" van Els Vanden Meersch als winnaar (www.elsvandenmeersch.be).

Antipode toont het deel van de wereld dat loodrecht staat op de plaats waar de steen aan het Zoet Water zich bevindt. 

Door de integratie van een globaal element wordt de lokale context zowel letterlijk als figuurlijk open getrokken en wordt de onderlinge afhankelijkheid van 'hier' en 'daar' voorgesteld.

Het beeld is een satellietopname van de Stille Oceaan, de specifieke coördinaten van de antipode worden weergegeven met een opname vanuit het vliegtuig tijdens een vlucht boven de betreffende oceaan. 

Het beeld bevindt zich in een diepte in de steen als een permanente onopvallende aanwezigheid. 

 

Traject

Via de wedstrijdformule, waarbij de aspecten beeldende kunst en woord afwisselend aan bod komen, zullen komende jaren nieuwe werken een plek veroveren.


Kunst-dam groeit zo geleidelijk uit tot een permanente tentoonstelling die in interactie gaat met de omgeving en het typische karakter van de Zoet Water site weerspiegelt.