Composteerbare zakken

Om het klein afval van groenten en fruit te verzamelen, bestaan er kleine keukenafvalbakjes en composteerbare zakjes. De gevulde zakjes deponeert u in de gft-container die u buiten zet.

Om uw gft-container van 40 of 120 liter netjes te houden, kan u gebruik maken van gepaste composteerbare zakken. Maak wel steeds voordat u de gft-container aanbiedt voor lediging, de hoeken van de zak los van de container. 

Let op!

  • Enkel composteerbare zakjes met het 'HOME OK compost'-label of met het ‘OK compost’-label mogen in de gft-container meegegeven worden. Andere composteerbare zakken of plastics zijn niet toegelaten. Hiervan is Ecowerf immers niet zeker dat hun composteerinstallatie deze wel kan verwerken.
  • Enkel de zakjes met het 'HOME OK compost'-label kan u zonder problemen thuis composteren. Hierbij wordt wel aangeraden om tussendoor ook droog structuurmateriaal (bruin materiaal) toe te voegen voor een goed evenwicht met het natte keukenafval (groen materiaal). Eventueel kan u de zakjes uitschudden en vervolgens de inhoud mengen met takjes, bladeren, haagscheersel ...

Verkoopspunten en prijzen

Composteerbare zakken van elk formaat zijn te verkrijgen bij de Spar (Haasrode) en de Proxy Delhaize (Sint-Joris-Weert). Bij Michaux (Sint-Joris-Weert) kan u composteerbare zakjes van 10 liter verkrijgen.

De verkoopsprijs bedraagt:

  • 2,50 euro voor een rol van 50 kleine composteerbare zakjes van 10 liter
  • 2,50 euro voor een rol van 10 composteerbare zakken van 40 liter
  • 4,00 euro voor een rol van 10 composteerbare zakken van 120 liter

U kunt composteerbare zakken gebruiken om uw GFT-container proper te houden. De zakken zijn gemaakt van een makkelijke afbreekbaar materiaal, waardoor de zakken na een drietal weken spontaan beginnen te composteren.

Hoe aanvragen

U kunt de composteerbare zakken aankopen bij de gemeente.