Instructies herbruikbare mondmaskers

Gepubliceerd op  ma 04 mei 2020
Bekijk hier de was- en strijkinstructies en tips voor een aangenamer draagcomfort.

Het voorbije lange weekend werden, dankzij de inzet van vele vrijwilligers, herbruikbare mondmaskers bezorgd in de brievenbussen van onze inwoners. Het aantal bezorgde mondmaskers is gebaseerd op het aantal gedomicilieerde personen vanaf 12 jaar op een adres.

Omdat we de mondmaskers zo snel mogelijk wensten te verspreiden, was bij het opmaken van de begeleidende brief met achteraan de handleiding voor gebruik van het mondmasker nog niet duidelijk welk type herbruikbaar mondmasker we juist zouden krijgen. 

Onze maskers zijn van polyesterkatoen, niet van zuiver katoen. Onze maskers hebben elastiekjes en geen lintjes. Onze maskers mogen bijgevolg niet gestreken geworden. Het masker kan gewassen worden op 60°C in de wasmachine of even gekookt worden in een kookpot. 

Hier en daar kan er een mondmaskertje bijzitten waarvan het stiksel of het elastiekje los zit. Met naald en draad kan je dit zelf snel maken.


We kregen nog een handige tip van een inwoner voor een aangenamer draagcomfort. Bij het langdurig dragen van een mondmasker met elastiekjes kan dit irritatie aan de oren geven. Om de druk op de oren wat weg te nemen, kan je onderstaande aanpassingen doen (zie foto’s). 

Voor een herbruikbaar mondmasker kan je de beide oorelastieken met een ringetje aan mekaar verbinden zodat je een soort “hoofdelastiek” hebt, waarmee de druk op de oren weg is maar de elastieken nog wel boven/onder de oren passeren om het masker goed op zijn plaats te houden.
Voor de chirurgische mondmaskertjes kan je een “hoofdverlengstuk” maken van een dunne elastiek en een gewone grote knoop. Je kan een vergelijkbaar effect krijgen met een stukje lint. Dank je wel voor deze nuttige informatie.