Hoge corona cijfers in Oud-Heverlee

De corona cijfers in onze gemeente blijven zorgwekkend stijgen. De weekcijfers zijn overduidelijk: in de week van 8 tot 14 november waren 64 nieuwe coronabesmettingen in onze gemeente, in de week van 15 tot 21 november 117.

 We roepen jullie op om terug te grijpen naar de maatregelen die hun deugd bewezen hebben:

  • Beperk je contacten ook als je gezond bent. Nee, we zetten de gemeente niet op slot. Maar maak zelf verstandige keuzes
  • Voel je je ziek, blijft thuis en beperk je contacten tot de meest essentiële.
  • Ben je corona positief, en vermoed je dat je mensen hebt besmet, contacteer hen zelf. Door het hoge aantal positieve gevallen, duurt het (te) lang voordat contact tracing wordt opgestart. Neem daarom zelf het initiatief en voorkom dat kwetsbare mensen worden besmet. Hier vind je alle informatie over quarantaine en isolatie.
  • Beperk je contacten na een ‘hoog risico contact’, zelfs na een eerste negatieve test. Vermijd alle ‘onnodige’ sociale contacten tot na een tweede negatieve test. Bezoek geen kwetsbare groepen, ga niet naar een (familie)feest, ga niet op café…
  • Krijg je het bericht van iemand dat je misschien een Hoog Risico contact bent en je bezorgd bent over je gezondheid, dan raden we je niet te wachten op contact tracing om een code te ontvangen voor een terugbetaalde pcr-test. Die kan je niet alleen krijgen via contact tracing, maar ook via je huisarts. Om de huisartsen niet teveel te belasten, raden we je aan een code voor een terugbetaalde pcr-test aan te maken via de “Self Assessment Test” of zelfevalutatie op deze website.
    • Neem de tijd om alle vragen in het formulier te doorlopen. Duidt de symptomen aan die je voelt, ook een beetje hoofdpijn of lichte vermoeidheid, en genereer zo een code die je recht geeft op een terugbetaalde pcr test.
  • Ontwikkel je symptomen voor je terecht kan bij je arts of voor je met je code naar een testcentrum kan, dan kan je bij de apotheek een zelftest kopen en thuis afnemen. Is die test positief, zet je zelf dan alvast in isolatie in afwachting van je PCR test.

We hebben ontzettend veel respect voor alle huisartsen en eerstelijns verzorgenden in onze gemeente. Wij weten dat de druk op de huisartsen op dit moment ontzettend hoog is. Laten we daarom zelf onze verantwoordelijkheid nemen, en er alles aan doen om de cijfers in Oud-Heverlee opnieuw te laten dalen! Hou vol en blijf veilig.

Gepubliceerd op  di 23 nov 2021