Herbruikbare bekers

Wettelijk kader:

Vanaf 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, met uitzondering van petflessen en blikjes als de eventorganisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van die eenmalige recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.

Voor evenementen georganiseerd in 2023 kan de minister uitzonderingen voorzien als de eventorganisator kan aantonen dat ondanks tijdige en behoorlijke inspanningen voor een bepaald evenement er onvoldoende capaciteit aan herbruikbare recipiënten en/of wasfaciliteiten beschikbaar is.

Vanaf 1 januari 2025 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden.

Mogelijkheden

Op de meeste plaatsen is gebruik van glas op evenementen ook het meest duurzame wat je kan doen. De lokale drankenhandel helpt je hiermee zeker op weg als je een feest wil organiseren. De plastic bekertjes die zo blijven rondslingeren en de extra opruimkosten vervangen we zo samen door een smaakvoller, aangenamer en ecologischer alternatief.

Op grootschalige evenementen waar niet op een veilige manier met glazen kan gewerkt worden zijn herbruikbare bekers de te verkiezen optie. Frisdrank, pils, wijn, zware bieren of champagne. Je kan ze allemaal kwijt in je aangepaste herbruikbare beker. Soms is het een beetje zoeken hoe je best te werk gaat. Holsbeek zet je alvast op weg zo kan iedereen in onze gemeente vanaf nu makkelijk en goedkoop herbruikbare bekers ontlenen.

Aanbieders waar je terecht kan voor herbruikbare bekers:

Gemeentelijke bekers

De herbruikbare bekers van de gemeente zijn niet meer in een hygiënische en goede staat

We adviseren alle verenigingen om bekers uit te lenen via de uitleendienst van de provincie of extern.