Gratis energiescan of energieaudit

Gepubliceerd op  di 07 jan 2020
De gemeente Oud-Heverlee heeft zich via het burgemeesterconvenant geëngageerd om tegen 2030 de uitstoot met 40% te verminderen.

De gemeente Oud-Heverlee heeft zich via het burgemeesterconvenant geëngageerd om tegen 2020 de CO2-uitstoot te verminderen met minstens 20% ten opzichte van de uitstoot in het jaar 2011. Tegen 2030 zou de uitstoot met 40% moeten verminderen. 

Het huishoudelijk verbruik, en vooral het aandeel verwarming en koeling daarin, dragen voor bijna 50% bij aan de CO2 uitstoot. Je huis energiezuinig maken is dus belangrijk. Dat is snel gezegd, maar hoe begin je er aan?

De gemeente wil je daarbij helpen en biedt momenteel al twee vormen aan van energiedoorlichtingen. 

De eerste mogelijkheid is een energiescan die uitgevoerd wordt door de netbeheerder Fluvius of een energiesnoeiersbedrijf. Deze mogelijkheid is alleen gratis voor bepaalde doelgroepen, o.a. voor mensen die huren van een sociaal verhuurkantoor of mensen met een budgetmeter.
Je leest er alles over op deze pagina 

De tweede mogelijkheid is een energieaudit door vrijwilligers van de gemeentelijke Klimaatraad.
Deze vrijwilligers hebben de nodige know-how en beschikken over de nodige apparatuur om je deskundig te adviseren. Deze service is volledig gratis voor alle inwoners. 

Hoe gaat zo’n doorlichting in het werk?

Concreet komt, na afspraak, een vrijwilliger langs op een namiddag of avond. Samen bespreken we vooreerst uw energieverbruik. Daarna brengen we met een warmtecamera de warmteverliezen in kaart. De infraroodfoto’s geven een schat aan informatie over de oorzaak van eventuele problemen en energieverlies. Met de resultaten die dit onderzoek oplevert, kunnen we vrij snel maatregelen suggereren die significant energie zouden besparen. Ook overdreven energieverbruik door verouderde toestellen kunnen we detecteren.

Finaal wordt er over je woning een verslag opgemaakt door de vrijwilliger. We streven naar een verslag dat voor iedereen begrijpbaar is en waar alle mogelijkheden van energiereductie worden opgesomd, van “quick wins” tot suggesties voor verbouwingen waar eventueel een architect of een gespecialiseerde firma mee aan de slag kan.

Elke daling van het energieverbruik reduceert de CO2 uitstoot maar betekent ook een daling van je uitgaven. De goedkoopste en minst vervuilende energie is deze die niet verbruikt wordt. Wat ook niet vergeten mag worden is dat sommige ingrepen zoals bijkomende isolatie het leefcomfort beduidend kunnen verbeteren.

Voor relevante metingen met de warmtecamera moet het temperatuurverschil tussen binnen en buiten je woning liefst meer dan 15 graden bedragen. In de praktijk doen we dergelijk onderzoek dus enkel op winterse dagen. Daardoor kan een wachtlijst ontstaan.

Contact & openingsuren

Milieu

Adres
Gemeentestraat 10, 3054Oud-Heverlee
tel.
016 38 88 75
E-mail
milieu@oud-heverlee.be
Website
www.oud-heverlee.be

Vandaag

gesloten (Gemeentelijke diensten enkel nog op afspraak)

Morgen

gesloten (Gemeentelijke diensten enkel nog op afspraak)
Naar aanleiding van de maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken, werken wij ENKEL nog op afspraak. 
We vragen aan onze inwoners om niet-dringende bezoeken aan het gemeentehuis uit te stellen.
 
Gelieve een afspraak bij voorkeur via mail aan te vragen.
Meer openingsuren