Geïndexeerd tarief drinkwater

Gepubliceerd op  ma 04 jan 2021
Vanaf 1 januari 2021 hanteert De Watergroep een geïndexeerd tarief voor drinkwater. Hier vind je een overzicht van de wijzigingen voor huishoudelijke klanten.

De drinkwaterfactuur bestaat uit 3 onderdelen:

  • de prijs voor de productie en de levering van drinkwater
  • de bijdrage voor afvoer
  • de bijdrage voor zuivering.

Voor elk van deze onderdelen is er een vastrecht en een tarief voor verbruik. Het tarief voor het vastrecht blijft in 2021 ongewijzigd.

In de praktijk komt het vastrecht neer op:

Soort vastrecht

 
Bedrag vastrecht,
per wooneenheid, per jaar
(excl. 6% BTW)
Korting op vastrecht,
per gedomicilieerde
(excl. 6% BTW)
Vastrecht drinkwater 50 euro 10 euro
Vastrecht gemeentelijke bijdrage afvoer 30 euro 6 euro
Vastrecht bovengemeentelijke bijdrage zuivering 20 euro 4 euro

 
Voor het basisverbruik wordt een basistarief van 1,8529 euro/m³ (excl. 6% btw) aangerekend. Dit geldt voor een verbruik van 30 m³ per wooneenheid plus 30 m³ per gedomicilieerde per jaar.
 
Voor al het water dat meer verbruikt wordt dan het basisverbruik, wordt het comforttarief aangerekend. Het comforttarief bedraagt het dubbele van het basistarief, dus 3,7058 euro/m³ (excl. 6% btw).
 
Daarnaast kunnen wij u meedelen dat het tarief voor de bovengemeentelijke bijdrage zuivering voor particuliere verbruikers (geen grootverbruikers/heffingsplichtigen) als volgt is vastgelegd (tarieven excl. btw): 

  • basistarief: 1,0028 euro/m³
  • comforttarief: 2,0056 euro/m³. 

Het maximale tarief voor de gemeentelijke bijdrage afvoer bij collectieve sanering is voor particuliere verbruikers (geen grootverbruikers/heffingsplichtigen) begrensd tot volgende bedragen:

  • basistarief: 1,4039 euro/m³
  • comforttarief: 2,8078 euro/m³. 

De voorwaarden om recht te hebben op een sociale korting van 80% en de berekening van deze sociale korting blijven ongewijzigd.

Meer informatie vind je op de website van De Watergroep.