Gemeenschappelijke en gecoördineerde strategie voor een beschermingsmiddel voor elke burger

Gepubliceerd op  ma 04 mei 2020
Bij het begin van de afbouw in België wordt het dragen van een beschermingsmiddel dat de mond en de neus bedekt, vanaf 12 jaar sterk aanbevolen in de openbare ruimte en verplicht in het openbaar vervoer.

In bijlage kan je een gezamelijke persmededeling “ Een gemeenschappelijke en gecoördineerde strategie voor een beschermingsmiddel voor elke burger”.

De autoriteiten benadrukken nogmaals dat een masker op zich geen voldoende bescherming biedt aan wie het draagt. Het moet worden gezien als een aanvulling op fundamentele voorzorgsmaatregelen als het beperken van sociale contacten, fysiek afstand bewaren en de hygiënevoorschriften naleven.

De verkoop van chirurgische maskers aan particulieren opnieuw zal toegelaten worden, dus ook in supermarkten. Het Koninklijk Besluit dat dit vandaag nog verbiedt zal snel aangepast worden. De verkoop zal in principe weer toegestaan zijn vanaf 4 mei.
Er is immers geen tekort meer aan chirurgische maskers. Bijgevolg heeft het geen zin meer om ze voor te behouden voor de medische sector.