Fietsdiefstalpreventie werkt!

Gepubliceerd op  ma 20 jan 2020
Laat uw fiets graveren en gebruik een goed slot om uw fiets vast te maken. Bekijk hier de tips.

Bekijk onderstaande vragen en ga na hoe goed u voor uw fiets zorgt. Pas de tips toe en help op die manier fietsdiefstal te vermijden.

Fiets al laten graveren met het unieke rijksregisternummer?
Jaarlijks staan er bij de politie een heleboel teruggevonden fietsen waarvan de eigenaar niet gekend is. Met de gravure van het rijksregisternummer kan de fiets gemakkelijker terugbezorgd worden en bovendien maakt die de tweewieler minder aantrekkelijk voor dieven.

Praktisch: Informeer bij de politie voor het graveren van uw fiets.

Hoe zet u uw fiets goed op slot?
Stapt u even de bakker binnen dan volstaat het om één van uw wielen aan het frame van uw fiets vast te maken. Als uw fiets langere tijd of een overnachting op straat doorbrengt, zet hem dan altijd met ‘beide wielen’ vast. Het achterwiel maakt u vast aan het fietskader. Het kader en voorwiel bevestigt u aan een fietsenstalling of een stevige paal. (Pas op dat u geen voetgangers, kinderwagens en rolstoelgebruikers hindert.) Op een koersfiets hebt u misschien liever geen zware sloten mee op zak. Daarvoor is een trucje: verwijder het voorwiel, plaats de fiets achterwaarts in het rek en sluit vervolgens kader en beide wielen in één beweging aan het rek.

Praktisch: Gebruik steeds 2 verschillende sloten. Geef de voorkeur aan een ringslot (=hoefijzerslot) in combinatie met een beugel- of kettingslot. Vermijd cijfersloten. Een goed slot herkent u aan het Nederlands ART-keurmerk.

Fiets gestolen?
Doe steeds aangifte bij de politie. Voor de aangifte van fietsdiefstal moet u niet meer naar het politiebureau gaan. Deze diefstal kan u snel en gemakkelijk online melden via: www.policeonweb.be. Als de politie weet dat uw fiets gestolen is, kan ze hem terugbezorgen als ze hem vinden.

Surf ook naar de website www.gevondenfietsen.be. Gevonden fietsen worden door politie of gemeentepersoneel op deze website geplaatst met een foto en de belangrijkste kenmerken. Even klikken en u krijgt een overzicht van alle fietsen die aan deze beschrijving voldoen. Staat uw fiets er niet tussen? Probeer dan later nog eens of schrijf u in voor de e-mailmeldingen en ontvang een melding wanneer een fiets wordt teruggevonden die voldoet aan de kenmerken die u opgaf.


Nuttige link voor meer informatie over fietsdiefstalpreventie:
www.besafe.be/fietsdiefstal

Contact & openingsuren

Wijkkantoor Oud-Heverlee politiezone Voer en Dijle

Adres
Grezstraat 13, 3054Oud-Heverlee
tel.
016 55 13 85
Fax
016 40 13 70
E-mail
pz.vodi.wijk.oudheverlee@police.belgium.eu
Website
http://www.lokalepolitie.be/5908

Vandaag

open van 9u - 12u30
Meer openingsuren