Extra zwaluwnesten aan het oud-gemeentehuis in Sint-Joris-Weert

Gepubliceerd op  vr 06 mrt 2020
Naast het oud gemeentehuis worden er in Sint-Joris-Weert ook nog 18 kunstnesten en mestplankjes opgehangen aan andere gebouwen.

Het gaat niet goed met de zwaluwen in onze regio. Er is een gebrek aan geschikte locaties om hun nest te bouwen. Daarom plaatst Regionaal Landschap Dijleland, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en 13 gemeenten, kunstnesten.

Omdat zwaluwen in de winter hier niet voldoende insecten vinden, overwinteren ze in Afrika. In de lente komen ze terug om voor nakomelingen te zorgen.

‘Zwaluwen zijn erg honkvast en keren terug naar dezelfde nestlocatie. Huiszwaluwen 'metselen' hun nesten met modder onder de dakgoten van huizen. Door de hedendaagse architectuur en bouwwoede en het feit dat onze omgeving steeds 'netter' wordt, ontstaat een gebrek aan geschikte locaties en modder voor het bouwen van nesten’, zegt Annabel Pennings, medewerker van Regionaal Landschap Dijleland.

Kunstnesten voor Huiszwaluwen zorgen ervoor dat vogels minder lang aan hun nest moeten bouwen en sneller eieren kunnen leggen.


Het Regionaal Landschap Dijleland werkt samen met de provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren een kunstnestenproject uit. In totaal werden er in 2019-2020 in deze gemeenten meer dan 350 zwaluwkunstnesten geplaatst.

‘Op die manier kunnen de lokale zwaluwkolonies in onze provincie de komende jaren weer uitbreiden’, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. ‘Dit project kadert binnen onze ondersteuning van het gemeentelijke natuurbeleid. Hiervoor trokken we 17.000 euro uit’.

‘In het totaal hingen we de voorbije jaren in 19 INL-gemeenten honderden zwaluwkunstnesten. De zwaluwwerking is een succes en heeft nog potentieel om uit te breiden’, zegt Karin Kuipers, verantwoordelijke van de Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen.

Oud-Heverlee geeft het voorbeeld

De gemeente Oud-Heverlee werkt al jaren samen met de Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen (IGO). Er werden bij veel inwoners kunstnesten en mestplankjes geplaatst. Als gemeente dragen we nog een extra steentje bij door aan het oud gemeentehuis van Sint-Joris-Weert, waar al zwaluwen broeden, 12 extra kunstnesten bij te plaatsen. De zwaluwen zijn een vaste waarde in het centrum van Sint-Joris-Weert. Zij kondigen hier steevast de lente aan. Naast het oud gemeentehuis worden er in Sint-Joris-Weert ook nog 18 kunstnesten en mestplankjes opgehangen aan andere gebouwen.


Zelf aan de slag

Wie zelf iets wil doen, kan dat. Wie vlakbij een zwaluwkolonie woont, kan nagaan of zijn gemeente meedoet met het zwaluwproject. Voorwaarde is dat er bewoonde zwaluwnesten in de buurt zijn en men een brede lichtgekleurde dakoversteek heeft.

Waarnemingen van zwaluwnesten kan men doorgeven via www.waarnemingen.be 

Contact & openingsuren

Milieu

Adres
Gemeentestraat 10, 3054Oud-Heverlee
tel.
016 38 88 75
E-mail
milieu@oud-heverlee.be
Website
www.oud-heverlee.be

Vandaag

gesloten (Gemeentelijke diensten enkel nog op afspraak)

Morgen

gesloten (Gemeentelijke diensten enkel nog op afspraak)
Naar aanleiding van de maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken, werken wij ENKEL nog op afspraak. 
We vragen aan onze inwoners om niet-dringende bezoeken aan het gemeentehuis uit te stellen.
 
Gelieve een afspraak bij voorkeur via mail aan te vragen.
Meer openingsuren