Europees en Belgisch kampioenschap Gravel 1 oktober

Op zondag 1 oktober vinden in Oud-Heverlee de Bolero UEC European Gravel Championships & Belgian Gravel Championships plaats. Deze race om de Europese en Belgische graveltitels staat open voor zowel profs als amateurs.

Het Zoet Water, de toeristische trekpleister van Oud-Heverlee en gelegen midden in het Nationaal Park Brabantse Wouden (in wording), is de start- en aankomstplaats van EK en BK Gravel. Het parcours bestaat uit een lokale lus van 28 km door het Heverleebos en Meerdaalwoud. De grote ronde van 47 km brengt je langs Vossem en Tervuren tot aan Jezus-Eik en terug langs Loonbeek en Sint-Agatha-Rode naar het Zoet Water.

De deelnemers aan het EK en BK leggen de lussen één of meermaals af, afhankelijk van de categorie waarvoor ze zijn ingeschreven. Er zijn zowel voor de mannen als de vrouwen 13 verschillende (leeftijds)categorieën, met als topcategorie uiteraard de elite. Het zijn allebei open kampioenschappen. Dat wil zeggen dat iedereen die wil, kan deelnemen. Profrenners en amateurs staan samen aan de start. Om in aanmerking te komen voor een Belgische of Europese titel dienen deelnemers wel over een officiële licentie te beschikken.

Het EK en BK op 1 oktober in Oud-Heverlee geldt ook als kwalificatiewedstrijd voor het WK gravel 2024, dat van Halle naar Leuven gaat en voor een stukje hetzelfde parcours zal aandoen. Wie de ambitie heeft om in zijn of haar leeftijdscategorie een WK-ticket te veroveren maar niet over een UCI-licentie beschikt, kan bij inschrijving voor het EK/BK via de KBWB een daglicentie aanvragen. Met een daglicentie kom je wel in aanmerking voor WK-kwalificatie, maar doe je niet mee voor de Europese en Belgische graveltitels.

Meer informatie vind je op de website gravelchampionshipsflanders.

Grit Gravel Fest, toeschouwers en VIP

Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober zal in Oud-Heverlee ook een Grit Gravel Fest plaatsvinden. Op deze tweedaagse expo kunnen gravelliefhebbers kennismaken met de laatste gravelproducten op de markt en de nieuwste gravelfietsen testen.

Ook als toeschouwer zal je van het EK/BK Gravel kunnen genieten. Langs het parcours zullen de beste locaties om te supporteren gecommuniceerd worden zodat je optimaal kan genieten van de vele gravelaars. Wie het op 1 oktober graag wat luxueuzer heeft, kan inschrijven voor een VIP-arrangement. In het Spaans Dak kan je terecht voor VIP Deluxe en in De Roosenberg voor VIP Lunch. Je kan dan de start en finish van de elitewedstrijden van dichtbij meemaken en vier doortochten van de lokale lus. De hele wedstrijd is live te volgen op groot scherm.