Eikenprocessierupsen

De eikenprocessierups, geen rups om zonder handschoenen aan te pakken!
Elk jaar halen de eikenprocessierupsen het nieuws. In de maanden mei, juni en juli vreten ze ganse eiken kaal en kunnen ze met hun haartjes mensen irriteren.

Processie

Ze heten processierupsen omdat ze allemaal achter elkaar aan op een rijtje naar de bladeren trekken. Ze zijn blauwachtig zwart met een gele zijkant en twee oranje of grijze wratjes op elk segment en ze staan vol lange haren. De rupsen leven vooral op zomer- en wintereik. De bomen kunnen volledig kaalgevreten worden. Vooral eikendreven en alleenstaande bomen worden vlug aangetast. Gelukkig eten ze niet van de knoppen, zodat de meeste gezonde bomen probleemloos herstellen.

Prikkelbaar

Als ze gestoord worden, lossen de rupsen microscopisch kleine haren met een weerhaakje. Dat haar bevat ook nog eens mierenzuur. Irritant spul, dus. De brandhaartjes van de rupsen veroorzaken jeuk, huiduitslag, ontstekingen, prikkelende ogen en omdat ze ook de luchtwegen kunnen binnendringen keelpijn, astma en soms koorts of braken.
Na contact met de rupsen wast u zich dus best grondig. Spoel de ogen en was ook uw kleding.
Zitten er dus eikenprocessierupsen in uw tuin, dan kan u beter een maandje bij hen uit de buurt blijven.
Wat u zeker niet mag doen is de rupsen aanraken of zelf trachten te bestrijden met bijvoorbeeld insecticiden. De rupsen gaan dan wel dood, maar de irritante haren blijven nog heel lang aanwezig. Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger mag u ook zeker niet doen. De haren en de rupsen kunnen dan immers verspreid geraken via de lucht.

Verwijderen?

Omdat gezonde bomen er weinig hinder van hebben, moet de rups alleen verwijderd worden indien hij mensen hindert, zoals wanneer er in de bebouwde kom of langs drukke wandel- of fietspaden veel nesten voorkomen. Het bestrijden met Bacillus thuringiensis (Foray 48B) moet tot een minimum beperkt worden en is enkel toegelaten in niet beschermde gebieden en weg van waterlopen. (zie beslissingsboom) De voorkeur gaat uit naar afbranden of wegzuigen.

Verwijderen dient te gebeuren door gespecialiseerde diensten. Onderaan deze pagina kan u een lijst van gespecialiseerde aannemers terugvinden.

Melden

Waarschuw steeds de milieudienst indien u eikenprocessierupsen vaststelt. Laat bij deze melding weten:

  • op hoeveel bomen er een nest aanwezig is
  • de diameter (ongeveer) van de nesten
  • hoeveel van de bomen er op minder dan 30 meter van een woning of de openbare weg staan

De gemeente beschikt over een reglement, dat beschrijft hoe, waar en wanneer de rupsen bestreden moeten worden en op welke manier dit mag gebeuren (zie bijlagen onderaan deze pagina). In bepaalde gevallen geldt er een verplichte verwijdering, in andere gevallen is het voldoende om een informatiebord te plaatsen.

Relevante producten