Duurzaam evenement

Vanaf 2020 is het bij wet verboden voor alle publieke evenementen, groot én klein, om drank te serveren in éénmalige drankverpakkingen zoals wegwerpbekers, blikken of petflesjes. Enkel indien je als organisator van een evenement kan aantonen dat je minstens 90% van het gecreëerde afval kan inzamelen voor recyclage (95 % vanaf 2022) kan er afgeweken worden van het gebruik van herbruikbare bekers. Maar de praktijk leert dat dit zo goed als onmogelijk is. Grootverpakkingen om uit te schenken achter de toog worden wel nog toegestaan, maar deze moeten perfect gesorteerd worden. Ook hier blijft de voorkeur om te werken met “retour & tap”.

Dat dit een grote impact zal hebben op de organisatie van je event, daar zijn we ons van bewust. Maar als het de grote namen lukt om hun steentje bij te dragen (denk hierbij aan bv. de Gentse Feesten), dan kan het jullie zeker ook lukken!

Als gemeente Oud-Heverlee, die streeft naar een duurzaam afvalbeleid, willen we je hier graag bij ondersteunen. Vraag de mogelijkheden na bij de dienst vrije tijd, bv. voor het ontlenen van herbruikbare bekers of evenementencontainers om het afval goed te sorteren.

Voor al je vragen over wetgeving, tips en praktische tools kan je bovendien terecht op de ovam website: https://www.ovam.be/degroenevent. Je vindt er onder meer een handleiding over herbruikbare bekers met een aantal voorbeelden voor inzamelsystemen.

Als je deze ommezwaai graag aangrijpt om je draaiboek eens onder de loep te houden, maak dan zeker gebruik van de ‘Groeneventscan’. De Groene Vent-website biedt een vlotte online toepassing die je kan helpen om je evenement te verduurzamen.

Relevante producten