Doode Bemde

De Doode Bemde is een uniek natuurreservaat van meer dan 280 ha groot. Het ligt aan weerszijden van de rivier de Dijle op het grondgebied van Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert, Neerijse (Huldenberg) en Korbeek-Dijle (Bertem). De Dijle bezit hier nog haar oorspronkelijke meanders en mag er regelmatig buiten haar oevers treden. Dit zorgt er voor een grote verscheidenheid aan biotopen. Het natuurreservaat ontstond in 1980 en wordt beheerd door de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw i.s.m. Natuurpunt.

De gemeente Oud-Heverlee ondersteunt de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud voor het beheer van de Doode Bemde en dit zowel financieel als door jaarlijks bepaalde werkzaamheden door de intergemeentelijke natuur- en landschapsploeg (INL) van IGO Leuven te laten uitvoeren.

De naam van het natuurreservaat kan eenvoudig verklaard worden. 'Doode' slaat op het ongeschikt zijn van de gronden voor de landbouwers. Een 'Bemde' is een vochtig grasland. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de Doode Bemde alles behalve doods: voor vele dieren en planten is dit vochtige gebied het ideale biotoop.

Wandelen

De Doode Bemde is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers op voorwaarde dat men op de paden blijft. Honden zijn welkom aan de leiband.

Er lopen 2 wandellussen doorheen het natuurreservaat, samen goed voor 8 km wandelplezier.

Parkeerplaats vindt u aan de Reigersstraat in Oud-Heverlee of aan het Kasteel van Neerijse.

Relevante producten