Correcte, evenwichtige en billijke belasting op vastgoed

Gepubliceerd op  ma 03 feb 2020
De gemeente Oud-Heverlee is momenteel bezig met het inventariseren en actualiseren van het woningbestand. De bedoeling hiervan is om op termijn naar een meer correcte, evenwichtige en billijke verdeling te komen van de belastingen (onroerende voorheffing) die geheven wordt op vastgoed.

Het is dus de bedoeling om een eind te maken aan een bepaalde onevenwichtigheid in het systeem waarbij bijvoorbeeld iemand die een nieuwbouwwoning plaatst veel meer zou moeten betalen dan iemand die bijvoorbeeld een bouwvallig pand gaat renoveren tot een woning van een vergelijkbaar comfortniveau als dat van een nieuwbouw.

Screening

Binnenkort start de gemeente Oud-Heverlee daarom met de screening van bestaande woningen in de gemeente. Hiervoor heeft de gemeente Oud-Heverlee een samenwerkingsakkoord ondertekend met IGO, de gemeente Hoegaarden en de gemeente Boortmeerbeek. David Oyen (foto), medewerker van IGO, is aangesteld als aanwijzend schatter voor deze gemeenten. De mogelijkheid bestaat dus dat hij jou contacteert om de staat van je woning te komen bekijken. Voorafgaand zal je hierover wel steeds een brief van de gemeente Oud-Heverlee ontvangen.

Geen reden tot ongerustheid

Er is echter geen reden tot ongerustheid. Er bestaan immers nogal wat misvattingen onder de bevolking over het kadastraal inkomen (KI). Zo zijn er een heleboel aanpassingswerken die helemaal niet leiden tot een verhoging van het KI.

Volgende energiebesparende investeringen leiden niet tot een verhoging van het KI:

  • Installatie van fotovolta├»sche zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp
  • Isolatie van muren, dak of vloer
  • Vervanging van enkel glas door dubbel of drievoudig glas
  • Plaatsing van thermostatische kranen
  • Vervanging van een oude verwarmingsketel door een energiezuinigere ketel
  • Werkzaamheden om een woning om te bouwen tot een energiezuinig passiefhuis

Positieve resultaten

Kiezen voor de actualisatie van de kadastrale inkomens levert enkel positieve resultaten op. Niet alleen wordt de bestaande ongelijkheid tussen inwoners weggewerkt, ook de KI’s worden op een realistisch niveau gebracht. Dat heeft dan weer een directe impact op de opbrengsten via de gemeentelijke opcentiemen. Zo krijgen lokale besturen op termijn eventueel de mogelijkheid om de opcentiemen te laten dalen.

Contact & openingsuren

Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw

Adres
Gemeentestraat 10, 3054Oud-Heverlee
tel.
016 38 88 70
Fax
016 38 88 09
E-mail
ruimtelijke.ordening@oud-heverlee.be

Naar aanleiding van het Coronavirus werken wij enkel nog op afspraak.

Wens je een afspraak, neem dan contact op met de betrokken dienst via mail of telefonisch van 9.00 tot 12.30 uur en 13.30 tot 15.30 uur.

Wij danken je voor je begrip.

Meer openingsuren