Europees en Belgisch kampioenschap Gravel 1 oktober

Op zondag 1 oktober wordt in Oud-Heverlee het eerste Belgisch en Europees Kampioenschap Gravel gehouden met de start en aankomst ter hoogte van de parking aan de Roosenberg. Hier zullen zowel op nationaal als internationaal niveau de beste renners strijden om de Belgische en Europese titel. Oud-Heverlee wordt met deze dubbele primeur even het epicentrum van het gravelgebeuren. 

Alle praktische informatie over dit kampioenschap verzamelen we hier.

Mobiliteit

Het parcours voor de recreatieve fietser

Het Ecocharter

Website Gravel Championships Flanders

Het parcours

Het parcours dat tijdens de wedstrijd wordt gereden, of de wedstrijdroute wijkt wat af van de recreatieve route die je op de website van Toerisme Vlaams-Brabant kan vinden. Het exacte parcours van de wedstrijd, grote en lokale lus, vind je hieronder in de bijlagen.

Het Zoet Water is een drukke wandelzone waar veel gezinnen komen wandelen. We willen ongelukken met snelle fietsers absoluut vermijden, en hebben er daarom voor gekozen voor een route die licht afwijkt van een wedstrijdroute. Zo vermijden we conflicten tussen wandelende gezinnen en fietsers die aan hoge snelheden dezelfde wegen willen gebruiken. Het grootste verschil zit hem hier: tijdens de wedstrijd rijden de renners door de Wittebomendreef, naast het Zoetwater, de recreatieve route gaat langs de Justin Scheepmansstraat. De Wittebomendreef is een populaire wandelweg, en na overleg met alle partijen is besloten om de amateurgravelrijders die nu al het bos verkennen, een ander parcours te laten volgen. 

Verder loopt de wedstrijdroute voor een klein stuk over privéterrein dat enkel tijdens de wedstrijd toegankelijk zal zijn.

Geniet naar hartenlust van deze gravelroute, maar geef steeds voorrang aan wandelaars en andere recreanten. De wedstrijdroute zelf wordt kort voor de wedstrijd bekend gemaakt, en ook dan vragen we aan de deelnemers om hier maximaal rekening te houden met passanten. Op die manier kunnen de gravelkampioenschappen voor iedereen een topevenement worden van sporten in de natuur.

Mobiliteit

Is mijn straat nog bereikbaar tijdens de wedstrijd, kan ik met de auto naar Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert of het Zoet Water? Met de lopende wegenwerken en door de verwachte drukte op zondag 1 oktober, zorgen we voor een duidelijk mobiliteitsplan. We zetten alles zo goed mogelijk op een rijtje en vullen aan als er nieuwe informatie is. En uiteraard bezorgen we ook alle inwoners dit overzicht ook nog eens op papier. In de loop van september mag je een bewonersbrief verwachten die alle omleidingen en gewijzigde verkeerssituaties overloopt.