Bio-ecologische serre-woning en buurtbatterij

Gepubliceerd op  di 10 sep 2019
Op 23 september bent u welkom in het gemeentehuis (zaal Miradal vroeger Sociaal Huis) voor een infoavond over een bio-ecologische serre-woning en de voordelen van een buurtbatterij.

De serrewoning is een experimentele nieuwe woonvorm die voor het eerst in België is toegepast door de firma Kaseco. De woning bestaat uit een houtskeletbouw omgeven door een serre. Een woning met een dubbele huid dus, waarbij de buitenhuid – de glazen kas – een microklimaat vormt rond de woning- en kantoorruimte.

De kaswoning is volledig autonoom (niet aangesloten op het water-, gas- of elektriciteitsnet), gebouwd uit bio-ecologische, nagroeibare materialen of minstens uit materialen die volledig recycleerbaar zijn. Daarmee huldigt het hele project het cradle-to-cradleprincipe van de circulaire economie.

Verschillende nieuwe en oude technieken worden in de kaswoning gecombineerd waardoor ze optimaal inspeelt op de hedendaagse klimaatuitdagingen. Het gebouw kan zich naargelang het seizoen aanpassen aan de beschikbaarheid van zonne-energie. Daarnaast wordt er alleen maar regenwater gebruikt en dit volgens een volledig autonoom circuit.

Ook batterijen voor lokale energieopslag zullen in de toekomst een grotere rol spelen. Denk aan de eerste buurtbatterij die weldra in Oud-Heverlee zal geïnstalleerd worden.

Aan de hand van eenvoudige gekende concepten zal Leen Peeters het verschil uitleggen tussen kleinschalige thuisopslag en opslag van energie op buurtniveau. Ook het principe van de terugdraaiende teller en waarom dat wel of niet goed is, wordt uitgelegd. U krijgt ook inzicht in de opbouw van de elektriciteitsprijs, zodat u perfect begrijpt waarom de regulator bepaalde modellen niet kan ondersteunen en andere wel.

 

Maandag 23 september om 20.00 uur.

Gemeentehuis Oud-Heverlee, zaal Miradal, Gemeentestraat 10, 3054 Oud-Heverlee, 2de verdieping.

Foto: Luc Roymans

Contact & openingsuren

Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw

Adres
Gemeentestraat 10, 3054Oud-Heverlee
tel.
016 38 88 70
Fax
016 38 88 09
E-mail
ruimtelijke.ordening@oud-heverlee.be

Vandaag

gesloten

Morgen

open van 9 - 12.30 uur

Wenst u een afspraak, neem dan rechtstreeks contact op met de betrokken dienst.

Meer openingsuren