Daguitstap op verkenning naar Duitsland: Vogelsang en Aremberg in de Eifel

Op zaterdag 11 mei 2019 bezoeken we de voormalige NS-Ordensburg Vogelsang gelegen in het prachtige natuurgebied van het Nationaalpark Eifel en het stadje Aremberg.
Daguitstap georganiseerd door Neos Oud-Heverlee in samenwerking met de Geschied- en Heemkundige Kring.
Wezenlijke delen van het 100 hectare grote complex Vogelsang zijn in 1934 door de nationaalsocialisten gebouwd voor het scholen van speciaal geselecteerde partijfunctionarissen.
Van 1946 tot 2005 was dit het centrum van de Britten en vervolgens een Belgische militaire oefenplaats.
Een wandeling van circa 2 km met gids leidt ons langs historische gebouwen : van de Burgschänke ( oude kantine ) en een Kameradschaftshaus ( logementsblok ) wordt het interieur bezocht. Verder wandelen we langs de toren met Ehrenhalle, Fakkeldragerreliëf en Sonnwendplatz, Hunderschaftshäuser, openluchtpodium als Thingstätte, Appellplatz en vroegere Adlerhof. De wandeling biedt een mooi zicht op het sportcomplex naar beneden toe en naar boven toe op de totaliteit van de burcht. Onderweg worden de geschiedenis van de burcht alsook de architectuur, het gebruik van de gebouwen en de historische betekenis ervan toegelicht.
In beide gevallen gaat het om exclusieve bezoeken onder begeleiding van één van de verantwoordelijken van het toeristisch centrum Vogelsang vandaag. In de namiddag bezoeken we het middeleeuwse machtscentrum van de familie Arenberg in Duitsland. Geleide wandeling naar en bezoek van de ruïnes van de burcht van de Arenbergs. We hebben een ontmoeting met de burgemeester van de Geschiedkundige Kring van Arenberg. Op deze uitstap genieten we ook van de mooie natuur in de Duitse Eifel.
Praktische informatie:

7.30 u : vertrek parking Roosenberg aan Zoet Water met Veronica Cars
10.00 u : aankomst Schleiden - Vogelsang : koffie/toilet
10.30 u : rondleiding met Nederlandstalige gecertificeerde gids. 2 groepen van 25 personen. Bezoek van de site: het vroegere 'Ordensburg' Vogelsang met zijn 100 ha één van de grootste bouwwerken in de Nazi-periode. Nadien militair oefenkamp van het Belgisch leger.
We bezoeken de historische gebouwen
12.00 u : toilet
12.30 u : middagmaal : plaatselijke gastronomie 3 gangen. Gereserveerde plaatsen. Aan tafel bediend en 1 drank inbegrepen.
14.00 u : vertrek naar Aremberg
15.00 u : aankomst. Wandeling en bezoek van de burchtruïne en toren van de familie Arenberg met Duitstalige gids
17.00 u : Burgschänke in Aremberg : koffie en taart/toilet
18.00 u : vertrek naar Oud-Heverlee
21.00 u : aankomst Zoet Water
Deelnemen:
Deelnameprijs voor leden van beide verenigingen € 60 alles inbegrepen: busreis en fooi chauffeur, toegangen, gidsbeurten, koffie, middagmaal met één drank. Niet leden zijn welkom indien voldoende plaats. Zij betalen € 75 per deelnemer.
Het bedrag deelnamebedrag dient overgeschreven op rekening van Neos Oud-Heverlee die voor de organisatie instaat voor 18 april met vermelding van ' lid van Neos of van GHK'. Rekeningnummer Neos: BE11 7343 1104 4148. Wegens het succes van onze daguitstappen is het aan te raden zo snel mogelijk in te schrijven.
Meer info: www.geshemkringoh.weebly.com of via erfgoedmeerdaal@hotmail.com of telefonisch 016 40 13 06.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

  • za 11 mei 2019
    van 7.30 tot 21 uur

Prijs

€ 60,00
Basistarief: 60,00 €; Niet leden zijn welkom voor zover er plaats is: 75,00 €

Waar

Parking Zoet Water
Maurits No?straat 15, 3050 Oud-Heverlee

Organisatie

Geschied- en Heemkundige Kring Oud-Heverlee