Rewildering Europa door Olivier Honnay

Rewildering Europa door Olivier Honnay
De natuur kan zich herstellen als je haar de ruimte geeft.

Het lijkt niet zo slecht te gaan met de biodiversiteit in Vlaanderen. Iconische soorten zoals de wolf, de otter en de bever zijn na meer dan een eeuw weer terug van weggeweest. En ook elders in Europa rukken soorten zoals lynx, bruine beer, Europese bizon en lammergier langzaam weer op. We gaan tijdens deze lezing eerst in op de redenen waarom deze soorten het weer goed doen en we vragen ons dan af hoe representatief hun herstel is voor de algemene toestand van natuur en biodiversiteit in Vlaanderen.
Daarna introduceren we het concept van de “herwildering”, een nogal onhandige vertaling van de vakterm “rewilding”, als een manier om aan grootschalig biodiversiteitsherstel te doen. Ten slotte bekijken we de mogelijkheden en de knelpunten van herwildering in Europa en in Vlaanderen.Olivier Honnay studeerde af als landbouwingenieur aan de KU Leuven en behaalde een doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen. Vandaag is hij gewoon hoogleraar in de conservatiebiologie en de landbouwecologie aan het Departement Biologie van de KU Leuven. Zijn onderzoeksgroep houdt zich bezig met het ontrafelen van de oorzaken van biodiversiteitsverlies en met de rol die biodiversiteit kan spelen in een duurzame landbouw, zowel hier als in Afrika en dan voornamelijk in Ethiopië.


Lezing in zaal Caverelle, Kauwereelstraat 9, 3051 Sint-Joris-Weert.
Prijs leden 8 €, niet-leden: 15 € (Welkomstdrink, taart en koffie inbegrepen)
Inschrijven doe je door het bedrag over te schrijven op rekening BE11 7343 1104 4148 van Neos Oud-Heverlee met vermelding Wild en de namen van de deelnemers, samen met een mailtje naar secretariaat.neosoudheverlee@gmail.com

Wanneer

  • do 21 december 2023
    van 14 uur

Waar

Neos OUD-HEVERLEE
Maurits Noëstraat 15, 3050 OUD-HEVERLEE

Organisatie

NEOS Oud-Heverlee