Daguitstap Kasteel van Seneffe en Rebecq

18e-eeuwse pracht, kassei, bier en … de Arenbergs
De uitstap voert ons terug naar de 18e eeuw alsof je er zelf bij was. We duiken in het artisanale verleden van twee typische producten die België en Vlaanderen vorm hebben gegeven: kassei en bier. En we zetten onze zoektocht naar sporen van de Arenbergs verder.
Het Kasteel van Seneffe werd in de 18e eeuw gebouwd door een rijke zakenman en bankier. Het bevat niet alleen een uitzonderlijk rijke collectie zilversmeedkunst, maar geeft ons beeld van het nieuwe sociale leven in de Eeuw van de Verlichting, dat gericht was op comfort, intimiteit, pracht en praal.
Samen met een gids ontdekken we de luister van het kasteel en de intimiteit in de 18e eeuwse appartementen. We genieten van een lunch in de Orangerie van het kasteel.
In de namiddag zoeken we even verder in Roosbeek (Rebecq) naar de sporen van wat onze Vlaamse wegen vaak uniek maakten: de kassei. In de Grote Molen van Arenberg vinden we het Porfiermuseum met zijn indrukwekkende machinerie. De molen kwam in het bezit van de Arenbergs in 1607/1608 toen de adellijke familie het domein van Edingen verwierf.
We worden er gegidst door de geschiedenis van de kassei en het harde werk van de “cayoteux”. Dit is de perfecte aanloop tot een bezoek met gids aan de kasseigroeve van Quenast, de grootste porfiergroeve van Europa, met zijn indrukwekkende uitzichten.
We sluiten de uitstap af met een bezoek aan de Kleine Molen van Arenberg, waar we kennis maken met het ambachtelijke bierbrouwen en zijn geschiedenis. Tenslotte brengen we het één en ander in de praktijk in de Taverne d'Arenberg.
Organisatie van de Geschied- en Heemkundige kring Oud-Heverlee samen met NEOS Oud-Heverlee

Praktisch:
Vertrek: 8u45 aan Parking Zoet Water
10u: Bezoek aan Kasteel van Seneffe en de tijdelijke tentoonstelling 'Le Triangle d'Or'
12u30: lunch in de Orangerie van het kasteel
14u: vertrek naar Roosbeek
14u30: bezoek aan de Grote Molen van Arenberg
16u30: bezoek aan het biermuseum in de Kleine Molen van Arenberg en degustatie in de Taverne d'Arenberg
18u: terug naar Oud-Heverlee, waar we om 19u aankomen.
Praktische informatie
Deelname aan deze daguitstap kost € 72 per persoon voor leden van beide verenigingen. Niet-leden kunnen eveneens mee voor de prijs van € 82 pp. In deze prijzen zijn inbegrepen: busreis en fooi chauffeur, toegangsgelden en gidsen, uitgebreide lunch met voorgerecht, water aan tafel en koffie.
Inschrijving deelname:
Het bedrag van € 72 pp. voor leden of € 82 voor niet-leden overschrijven op rekening Geschied- en Heemkundige Kring Oud-Heverlee BE 04 7340 3038 2631
Meer inlichtingen te bekomen bij Paul Coeckelbergh 016 40 13 06 of via e-mail eruymaekers@gmail.com of paul.coeckelbergh@telenet.be of op de websites www.geshemkringoh.weebly.com
of www.neosvzw.be/oud-heverlee

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

  • za 5 oktober 2019
    van 8.30 tot 19.30 uur

Prijs

€ 72,00
Basistarief: 72,00 €; Niet leden: 82,00 €

Waar

Parking Zoet Water
Maurits Noëstraat 15, 3050 Oud-Heverlee

Organisatie

Geschied- en Heemkundige Kring Oud-Heverlee